اثرمقادیر مختلف کود نیتروژنه و مرغی بر عملکرد و غلظت نیترات در محصول سیب‌زمینی کشت پاییزه در منطقه جیرفت

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران.

2 کارشناسی ارشد باغبانی، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران.

چکیده

پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کاربرد تلفیقی کود مرغی و کود اوره در تولید سیب­زمینی و در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با پنج تیمار در طی سال­های 1397 و 1398 در شهرستان جیرفت انجام گرفت. تیمارهای پژوهش عبارت بودند از: 1- شاهد (عرف منطقه) 2- حد بهینه توصیه شده کود اوره برای محصول منطقه+مصرف بهینه سایر عناصر غذایی بر اساس آزمون خاک 3- مصرف اوره 25% بیشتر از حد بهینه+مصرف بهینه سایر عناصر غذایی بر اساس آزمون خاک، 4-مصرف اوره 25% درصد کمتر از حد بهینه+پنج تن کود مرغی در هکتار+مصرف بهینه سایر عناصر غذایی بر اساس آزمون خاک و 5- مصرف اوره 25% کمتر از حد بهینه+ده تن کود مرغی در هکتار+مصرف بهینه سایر عناصر غذایی بر اساس آزمون خاک. نتایج داد که اثر تغذیه با کود شیمیایی و مرغی در سطح احتمال یک درصد بر عملکرد غده سیب­زمینی معنی­دار بود. تیمار شاهد دارای کمترین عملکرد (20 تن در هکتار) و بیشترین غلظت نیترات در غده و برگ (به ترتیب3/293 و 5/639 میلی­گرم در کیلوگرم ماده خشک) و کمترین غلظت پتاسیم، آهن، روی و منگنز در غده و برگ بود. در حالی که تیمار شماره پنج دارای بیشترین عملکرد بود که نسبت به شاهد 74% افزایش نشان داد. تیمار شماره چهار کمترین مقدار نیترات را داشت که نسبت به تیمارهای یک، دو، سه و پنج به ترتیب 8/48، 6/14، 3/32 و 8/13 درصد نیترات کمتری در غده داشت. کاربرد تیمار شماره پنج موجب تولید محصولی در حدود 35 تن در هکتار و کاهش غلظت نیترات در غده (30 درصد کمتر از حد بحرانی در ایران) شد. همچنین از نظر اهمیت اقتصادی، کاربرد تیمار توصیه شده ضمن کاهش 50 درصدی مصرف کود اوره و افزایش 75 درصدی تولید محصول، درآمدی حدود 50 درصد بیشتر نسبت به تیمار شاهد (عرف منطقه) را موجب ­گردید.

کلیدواژه‌ها


Ahmadi, K., Abadzadeh, H., Hatami, F., Hosseinpour, R., and H. Abdshah. 2020. Agricultural statistics of the crop year 2018-2019. Tehran: Ministry of Agriculture.
Ali, E., Abbas, G., Khan, M., Khan, M., Hussain, F.,and I. Hussain. 2009. Soil fertility and fertilizers-an introduction to nutrient management. Asian Journal of Crop Science. 4 (4):135-139.
Amini, R., Dabbagh MohammadiNasab, a., and S. Mahdavi. 2017. Effect of Organic Fertilizers in Combination with Chemical Fertilizer on Tuber Yield and Some Qualitative Characteristics of Potato (Solanum tuberosum L.). Journal Of Agroecology. 9 (3):734-748.
Anjana, S. U., and M. Iqbal. 2007. Nitrate accumulation in plants, factors affecting the process, and human health implications. A review. Agronomy for sustainable development. 27 (1):45-57.
Aulakh, M. S., Manchanda, J. S., Garg, A. K., Kumar, S., Dercon, G.,and M.-L. Nguyen. 2012. Crop production and nutrient use efficiency of conservation agriculture for soybean–wheat rotation in the Indo-Gangetic Plains of Northwestern India. Soil and Tillage Research. 120:50-60.
Cambouris, A. N., Ziadi, N., Perron, I., Alotaibi, K. D., Luce, M., and N. Tremblay. 2016. Corn yield components response to nitrogen fertilizer as a function of soil texture. Canadian Journal of Soil Science. 96 (4):386-399.
Cataldo, D., Maroon, M., Schrader, L. E., and V. L. Youngs. 1975. Rapid colorimetric determination of nitrate in plant tissue by nitration of salicylic acid. Communications in soil science and plant analysis. 6 (1):71-80.
Cieslik, E., and E. Sikora. 1998. Correlation between the levels of nitrates and nitrites and the contents of potassium, calcium and magnesium in potato tubers. Food Chemistry. 63 (4):525-528.
Dhaliwal, S., Naresh, R., Mandal, A., Singh, R., and M. Dhaliwal. 2019. Dynamics and transformations of micronutrients in agricultural soils as influenced by organic matter build-up: A review. Environmental and Sustainability Indicators. 1:100007.
Faostat, F. 2015. FAO Statistics Division; 2014.
Gairola, S., Umar, S., and S. Suryapani. 2009. Nitrate accumulation, growth and leaf quality of spinach beet (Beta vulgaris Linn.) as affected by NPK fertilization with special reference to potassium. Ind J Sci Technol. 2:35-40.
Gee, G., and J. Bauder. 1986. Particle-size analysis 1: Soil science society of America: American Society of Agronomy Madison, WI.
Ghosh, P., Ramesh, P., Bandyopadhyay, K., Tripathi, A., Hati, K., Misra, A., and C. Acharya. 2004. Comparative effectiveness of cattle.
Goffart, J., Olivier, M., and M. Frankinet. 2008. Potato crop nitrogen status assessment to improve N fertilization management and efficiency: past–present–future. Potato Research. 51 (3-4):355-383.
Hanafy Ahmed, A., Khalil, M., and A. M. Farrag. 2002. Nitrate accumulation, growth, yield and chemical composition of Rocket (Eruca vesicaria subsp. sativa) plant as affected by NPK fertilization, kinetin and salicylic acid. ANNALS OF AGRICULTURAL SCIENCE-CAIRO-. 47 (1):1-26.
Hawkesford, M. J., and L. J. De Kok. 2006. Managing sulphur metabolism in plants. Plant, Cell & Environment. 29 (3):382-395.
Joleini, M., and F. Dousti. 2011. The study of nitrate accumulation in potato and tomato. Iranian Journal of Environmental. 50:62-71.
Kaymak, H. 2013. Effect of nitrogen forms on growth, yield and nitrate accumulation of cultivated purslane (Portulaca oleracea L.). Bulgarian Journal of Agricultural Science. 19 (3):444-449.
Malakouti, M. J. 2011. Relationship between Balanced Fertilization and Healthy Agricultural Products (A Review). Journal of Crop Ecophysiology. 4 (16(4)):133-150.
Malakouti, M. J., and M. A. Lotfolahi. 1999. The role of zinc on the improvement of the quality. Karaj, Iran: Agricultural Education Publications.
Motsara, M., and R. N. Roy. 2008. Guide to laboratory establishment for plant nutrient analysis. Vol. 19: Food and Agriculture Organization of the United Nations Rome.
Nurmanov, Y. T., Chernenok, V. G., and R. S. Kuzdanova. 2019. Potato in response to nitrogen nutrition regime and nitrogen fertilization. Field Crops Research. 231:115-121.
Oustani, M., Halilat, M. T., and H. Chenchouni. 2015. Effect of poultry manure on the yield and nutriments uptake of potato under saline conditions of arid regions. Emirates Journal of Food and Agriculture.106-120.
Parvizi, K., and F. Bayat. 2020. Investigating the Effect of Composition and Type of Chemical and Poultry Fertilizers on Yield, Vegetative and Reproductive Traits of Field Cucumber in Hamedan Province of Iran. Journal of Vegetables Sciences. 4 (1):147-160.
Sharifi, M., Lynch, D. H., Zebarth, B. J., Zheng, Z.,and R. C. Martin. 2009. Evaluation of nitrogen supply rate measured by in situ placement of plant root simulator™ probes as a predictor of nitrogen supply from soil and organic amendments in potato crop. American journal of potato research. 86 (5):356-366.
Sharma, A. K. 2002. A Handbook of Organic Farming: Agrobios.
Sharma, C., Sharma, P., Bisht, S., and B. Nautiyal. 1982. Zinc deficiency induced changes in cabbage. Paper read at Plant nutrition 1982: proceedings of the ninth International Plant Nutrition Colloquium, Warwick University, England, August 22-27, 1982/edited by A. Scaife.
Sikora, E., and E. Cieslik. 1999. Correlation between the levels of nitrates and nitrites and the contents of iron, copper and manganese in potato tubers. Food Chemistry. 67 (3):301-304.
Sparks, D., Page, A., Helmke, P., Loeppert, R., Soltanpour, P., Tabatabai, M., Johnston, C., and M. Summer. 1996. Methods of soil analysis, parts 2 and 3 chemical analysis. Soil Science Society of America Inc., Madison.
Tucker, D. E., Allen, D. J.,and D. R. Ort. 2004. Control of nitrate reductase by circadian and diurnal rhythms in tomato. Planta. 219 (2):277-285.
Yazdanpanah, A., and R. Motallebifard. 2017. The Effects of Chicken Manure and Potassium Fertilizer on Yield and Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Zinc and Copper Uptake of Potato. Applied Soil Research. 4 (2):60-71.
Yeganeh, M., Bazargan, K., Samaee, M., Feizolahzadeh Ardebili, M., and S. Tabbakhian. 2019. Residual Nitrate in Potato Tuber Samples Collected from Fields in Important Production Areas and the Main Fruit and Vegetables Supply Center of Tehran. Iranian Journal of Soil Research. 32 (4):471-482.
Zhou, Z.-Y., Wang, M.-J., and J.-S. Wang. 2000. Nitrate and nitrite contamination in vegetables in China. Food Reviews International. 16 (1):61-76.