بهبود شاخص‌های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل لیلیوم (Lilium longiflorum) تحت تاثیر قارچ میکوریزا و فسفر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد تولیدات گیاهی- باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.

3 استادیار گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.

چکیده

لیلیوم یکی از مهمترین گل‌های شاخه بریده در ایران است که حفظ کیفیت پس از برداشت آن اهمیت ویژه‌ای دارد. تغذیه یکی از عوامل تأثیر‌گذار روی حفظ کیفیت گل‌های شاخه بریده می‌باشد. در این پژوهش اثرکاربرد فسفر (فسفات آمونیوم) در سطوح مختلف (0،50،100و150 میلی‌گرم در لیتر) و قارچ میکوریزا شامل دو سطح مصرف و عدم مصرف (50 میلی‌گرم قارچ در 5 کیلوگرم خاک) به‌صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار روی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گل لیلیوم رقم "رویال ترینیتی" مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهای ارتفاع ساقه، قطر غنچه، طول برگ (در دو ناحیه)، میانگین وزن پیاز، عمر پس از برداشت گل، قند محلول و نامحلول، فسفر و پتاسیم در تحقیق حاضر بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس برای کلیه صفات مورد مطالعه نشان داد که اثر متقابل فسفر و قارچ در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود لذا مقایسه میانگین اثر متقابل فسفر و قارچ برای کلیه صفات مورد مطالعه انجام شد. با توجه به نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل قارچ و کاربرد فسفر، بیشترین ارتفاع ساقه و عمر پس از برداشت گل لیلیوم مربوط به تلقیح با قارچ و عدم کاربرد فسفر بود. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین وزن پیاز و طول برگ در هنگام تلقیح با قارچ و کاربرد فسفر بدست آمد. بیشترین قطر غنچه نیز در عدم تلقیح با قارچ و کاربرد 100 میلی‌گرم در لیتر فسفات پتاسیم بدست آمد. بطورکلی نتایج نشان داد که کاربرد مقادیر مختلف فسفر و قارچ میکوریزا، تمامی صفات مورد بررسی را به‌طور معنی‌داری نسبت به شاهد افزایش دادند. لذا کاربرد قارچ میکوریزا و عنصر فسفر جهت بهبود شاخص‌های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در گل لیلیوم توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


Abbott, K.L. and Robson, A.D. 1991. Factors influencing the occurrence of vesicular- arbuscular mycorrhizas. Agriculture, Ecosystems and Environment 35(2-3): 121- 150.
AI-Karaki, G.N. 2006. Mycorrhizal fungi and subsequent performance under irrigation with saline water. Scientia Horticulturae 109:1-7.
Allen, T.R. Millar, T. Berch, S.M. and Berbee, M.L. 2003. Culturing and direct DNA extraction find different fungi from the same ericoid mycorrhizal roots. New Phytologist 160: 255- 272.
Antunes, P.M. Schnider, K. Hillis, D. Klironomos, J.N. 2007. Can the arbuscular mycorrhizal fungus Glomus intraradices activity mobilize P from rock phosphates? Science Direct 51: 281- 286.
Asrar, A. Abdel-Fattah, G. Elhindi, Kh.  and Abdel-Salam, E. 2014. The impact of arbuscular mychorrhizal fungi in improving growth, flower yield and tolerance of kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana Poelin) plants grown in NaCl-stress conditions. Journal of Food, Agriculture & Environment 12 (1): 105-112.
Bidarnamani, F. and Mohkami, Z. 2014. Enhanced Rooting of Leaf Bud Cuttings of Schefflera arboricola Usiing Mycorrhizal Fungi. Academic Journal 4(18): 2892.
Brigitta, S. and Şumalan, R. 2011. The influence of arbuscular mycorrhizal fungi on ornamental characters of (Tagetes patula). Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology 15(1): 170- 174.
Burchi, G. prisa, D. Ballarin, A. and Menesatti, P. 2010.  Improvement of flower color by means of leaf treatments in lily. Scientia Horticulturae 125: 456_460.
Demir, S. 2004. Influence of arbuscular mycorrhiza on some physiological growth parameters of pepper. Turkish Journal of Biology 28: 85-90.
Duarte C.M. 1990. Seagrass nutrient content. Marine ecology progress series 67: 201-207.
Duponnois, R. Colombet, A. hien, V. and Thioulouse, J. 2005. The mycorrhizal fungus Glomus intraradices and rock phosphate amendment influence plant growth and microbial activity in the rhizosphere of Acacia holosericea. Soil Biology and Biochemistry 37(8): 1460- 1468.
Esch, H. Hundeshagen, B. Schneider-Poetsch, H.J. and Bothe, H. 1994. Demonstration of abscisic acid in spores and hyphae of the arbuscular- mycorrhizal fungus Glomus and in the N2- fixing cyanobacterium Anabaena variabilis. Plant Science 99(1): 9-16.
Friese, C.F. and Allen, M.F. 1991. The spread of Va mycorrhizal fungal hyphae in the soil: Inoculum types and external hyphal architecture. Mycologia 83 (4): 409-418.
Hagiya, K. and Amaki, W. 1966. Nutritional studies on tulips: The leaching of three major elements from the soil during the growing season. Journal of Japan Society Horticulture Science 35: 309-316.
Ingram, J., Bartels, D., 1996. The molecular basis of dehydration tolerance in plants. Annual Review of Plant Physiology. Plant Molecular Biology 47: 337–403.
Karimi M, Hassanpour Asil M, Samizadeh Lahiji H, Talesh Sasani S. 2008. Effects of Temperature and Different Chemical Treatments on Vase Life of Cut Flowers of Lilium cv.Pisa. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources. JWSS. 12 (43) :1-9.
Karishma, A. Yadav, K. Tanwar, A. and Agtarwal, A. 2013. Impact of arbuscular mycorrhizal fungi and pseudomonas fluorescens with various levels of superphosphate on growth enhancement and flowering response of gerbera. Journal of Ornamental Plants (Journal of Ornamental and Horticultural Plants) 3 (3): 161-170.
Khateeb, M.A. El-Leithy, A.S. and Aljemaa, B.A. 2011. Effect of Mycorrhizal Fungi Inoculation and Humic Acid on Vegetative Growth and Chemical Composition of Acacia salignala bill. Seedlings under Different Irrigation Intervals. Journal of Horticultural Science and Ornamental Plants 3 (3): 283-289.
Kochert, G. 1978. Carbohydrate Determination by the Phenol Sulfuric Acid Method. In: Hand Book of Physiological Methods, Helebust, J.A. and J.S. Craig (Eds.). Cambridge University Press, Cambridge, pp: 96-97.
Marschner, H. and Dell, B. 1994. Nutrient uptake in mycorrhizal symbiosis. Plant and Soil 159(1): 89- 102.
Misra, A. and Srivastava, N.K. 2000. Influence of Water Stress on Japanese Mint. Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants 7(1): 51-58.
Moez Ardalan, M. and Savabeghi Firooz Abadi, G.H. 2002. Soil Fertility Management for Sustainable Agriculture. First edition, Tehran: Tehran university press.No.2551. PP. 145-151.In Persion.
Mukerji, K.G. and Chamola, B.P. 2003. Compendium of mycorrhizal research. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Agris FAO Organization.
Ordookhani, k. Khavazi, K. Moezzi, A. and Rejali, F. 2010. Influence of PGPR and AMF on antioxidant activity, Iycopene and potassium contents in tomato. African journal of Biotechnology 5(10): 1108-1116.
Rizi, S. 2010. The effect of silicon nutrition and application of salicylic acid in hydroponic conditions on the quality of Cut Roses (Rosa xhybrida ‘Hot Lady’) and powdery mildew disease. PhD. Thesis, Department of Horticulture, Campus of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran.
Selvaraj, T. and Chelleppan, P. 2006. Arbuscular mycorrhizae: a diverse personality. Central European Journal of Agriculture 7: 349-358.
Selvaraj, T. Chellappan, P. Jeong, Y.J. Kim, H. 2004. Occurrence of vesicular-arbuscular mycorrhizal (VAM) fungi and their effect on plant growth in endangered vegetations. Journal of Microbiology and Biotechnology 14: 885–890.
Sharma, A.K. 2002. Biofertilizers for Sustainable Agriculture. Agrobios, India. pp. 407.
Shiravand, D. Rostami, F. 2010. Apartment flowers and cut branches. Agricultural Education and Extension Press.268 pages.
Vosatka, M. and Alberechtova, J. 2009. Benefits of arbuscular mycorrhizal fungi to sustainable crop production. Book of Microbial Strategies for Crop Improvement, pp. 205- 225.
Williams, V. and Twine, S. 1960. Flame Photometric Method for Sodium Potassium and Calcium. Modern Methods of Plant Analysis. Springer-Verlag, Berlin, 3-5.
Yao, M.K. Desilets, H. Charles, M.T. Boulanger, R. Tweddell, R.J. 2003. Effect of mycorrhization on the accumulation of rishitin and solavetivone in potato plantlets challenged with Rhizoctonia solani. Mycorrhiza 13(6): 333-336.