تأثیر محرک‌های جدید زیستی بر پایه اسید‌های آمینه روی گیاه نعناع سبز دارویی Mentha spicat L.)) تحت تنش شوری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد مرکزآموزش عالی شهید باکری میاندوآب، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

2 دانشگاه ارومیه - مرکز آموزش آلی شهید باکری میاندوآب

3 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

4 دانشیار گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران. ایران

چکیده

امروزه استفاده از فراورده‌های زیستی سازگار با اکوسیستم مانند زیست محرکها مورد توجه است، زیرا علاوه بر تامین عناصر غذایی مقداری اسید های آمینه آزاد نیز دارد. این تحقیق به منظور بررسی تأثیر دو فراورده زیستی بر پایه اسید های آمینه آزاد روی گیاه نعناع سبز دارویی (Mentha spicat L.) تحت تنش شوری بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی مرکز آموزش عالی شهید باکری میاندوآب انجام شد. نتایج نشان داد که اثرات ساده و متقابل شوری و اسید های آمینه بر روی صفات اندازه‌گیری شده درسطح احتمال یک درصد معنی دار بود. بیشترین ارتفاع بوته، قطر طوقه، قطر ریشه، وزن تر بوته، کلروفیلb در تیمار صفر میلی‌مولار شوری و محلول‌پاشی کادوستیم و میزان قندهای محلول در تیمار 75 میلی‌مولار شوری و محلولپاشی کادوستیم بدست آمد. بیشترین طول ریشه، تعداد برگ، وزن خشک بوته و کلروفیلa در تیمار صفر میلی‌مولار شوری و هیومی‌فورته بدست آمد و بیشترین مقدار کلروفیل کل در تیمار 25 میلی‌مولار شوری و هیومی‌فورته و بیشترین میزان پرولین در تیمار 75 میلی‌مولار شوری و هیومی‌فورته حاصل شد. بیشترین محتوای رطوبت نسبی در شوری‌های صفر، 50 و 75 میلی‌مولار شوری مربوط به تیمار هیومی فورته ولی در تیمار 25 میلی‌مولارشوری مربوط به تیمار کادوستیم بود. از نظر درصد اسانس در صفر میلی‌مولار شوری بین تیمار کادوستیم و هیومی فورته تفاوت معنی داری نبود ولی نسبت به شاهد افزایش معنی داری داشت. در شرایط شوری کاربرد ترکیبات اسید آمینه باعث کاهش میزان اسانس نسبت به شاهد شد.

کلیدواژه‌ها


Abo Sedera, F., Bader, L. A. and Rezk, S. M. 2010. Effect of NPK mineral fertilizer levels and foliar application with humic and amino acids on yield and quality of strawberry. Egyptian Journal of Basic and Applied Sciences. 25: 54-169.‏
 
Arnon D. I. 1959. Photosynthesis by isolated chloroplast. IV. Central concept and comparison of three photochemical reactions. Biochemcal et Biophysica Acta. 20: 440-446.
 
Babaei, M., Ajdanian, L., 2019. Effect of Amino Acid Spraying on Growth and Yield of Two Basil Varieties (Oral and Pharmaceutical). 11th Iranian Horticultural Science Congress, Urmia, Iran.
 
Bates L.S., Walderen, R.D., Taere, I.D .1973. Rapid determination of free proline for water stress studies. Plant Soil and Environment. 39: 205-207.
 
Calvo, P., Nelson, L. Kloepper, J.W. 2014. Agricultural uses of plant biostimulants. Plant Soil. 383: 3-41.
Dehshiri, A., Modares Sanavi, M., Rezai, H., and Shirani Rad, A. 2012. Effect of elevated concentration of atomospheric carbon dioxide on some traits of three rapesed (Brassica napus L.) varieties under saline conditions. Seed Plant Production Journal. 28(2): 35-52 (In Persian).
 
Dinoo, Y.S., Boodina, N., Sembhoo, C.2009. Effects of naturally occurring amino acid stimulants on the growth and yield of hot peppers (Capsicum annum L.). Journal of Animal & Plant Sciences. 5 (1): 414 - 24.
 
Dubois, M., Gilles, K.A., Hamilton, J.K., Roberts, P.A. and Smith, F. 1956. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Annual of Chemistry. 28: 350–356.
 
Du Jardin, P. 2015. Plant biostimulants: Definition, concept, main categories and regulation, Scientia Horticulturae. 196: 3–14
 
Farkhondeh, R., Nabizadeh, E., and Jalilnezhad, N. 2012. Effect of salinity stress on proline content, membrane stability and water relations in two sugarbeet cultivars. International Journal of Agriculture Sciences. 2(5): 385-392.
 
Faten, S., Abd El-Aal, F.S., Shaheen, A.M., Ahmed, A.A. and Mahmoud, A.R. 2010. Effect of foliar application of urea and amino acids mixtures as antioxidants on growth, yield and characteristics of squash. Agriculture and Biological Sciences. 6: 583-588.
 
Gawronska, H. 2008. Bio stimulators in modern agriculture (General aspects). Plant Press Ryko. University of Life Sciences (WULS). 14: 23-89.
 
Golzadeh, H., Mehrafarin, A., Naghdi Badi, H., Fazeli, F., Qaderi, A. and Zarinpanjeh, N, 2012. Effect of Bio-Stimulators compounds on quantitative and qualitative yield of german chamomile (Matricaria Recutita L.). Journal of Medicinal plants. 1(41): 195-207.‏
 
Kafi, M., A. Borzouei, M. Salehi, A. Kamandi, A. Masoumi, and J. Nabati. 2012. Environmental stresses physiology in plants. Mashhad Jihad Daneshgahi Publications. (In Persian).
 
Karray-Bouraouia, N., Rabhib, M., Neffati, M., Baldand, B., Ranieri, A., Marzouk, B., Lachaâl, M., and Smaoui, A. 2009. Salt effect on yield and composition of shoot essential oil and trichome morphology and density on leaves of Mentha pulegium. Industrial Crops and Product. 30: 338–343.  
 
Khorasaninejad S, Mousavi A, Soltanloo H, Hemmati K, and Khalighi A. 2010. The effect of salinity stress on growth parameters, essential oil yield and constituent of peppermint (Mentha piperita L.). World Applied Sciences Journal. 11(11): 1403-1407.
 
Momeni, N., Arvin, M., Khagoei negad, Gh., Keramat, B. and Daneshmand, F.2013. Effects of sodium chloride and salicylic acid on some photosynthetic parameters and mineral nutrition in maize (Zea mays L.) plants. Plant Biology. 5(15): 15-30 (in Persian).
 
Moosavy, M.H., Shavisi, N. 2014. The combined effect of Mentha spicata essential oil and nisin on the growth of Escherichia coli O157:H7. Iranian Food Science and Technology Research Journal. 23(3): 320-328. [In Persian].
 
Naghdibadi, H.A., Labafi, M.R., Ghavami, N., Ghaderi, A., Abdosi, V. and Mehrafrin, A. 2015. Phytochemicaland morphological responses of Thymusvulgaris L. for biomimetic sprays based on amino acids and methanol. Journal of Medicinal Plants. 14(54): 146-158. (In Persian)
 
Nahed, G., Abdel Aziz, A., Mazher, A.M. and Farahat, M.M. 2010. Response of vegetative growth and chemical constituents of Thuja orientalis L. plant to foliar application of different amino acids at Nubaria. The Journal of American Science. 6 (3): 295 - 301.
 
Nardi, S.; Pizzeghello, D.; Schiavon, M.; Ertani, A. 2016. Plant biostimulants: physiological responses induced by protein hydrolyzed-based products and humic substances in plant metabolism. Scientia Agricola. 73: 18–23.
 
Nouri, K., Omidi, H., Naghdi badi, H.A., Torabi, H. and Fotokian, M.H. 2013. Effects of soil and water salinity on flower yield, soluble compounds, content of saline elements and essential oil quality of German chamomile (Matricaria recutita L.). journal of Water Research. 26(4): 367-379
 
Paleckiene, R., Sviklas, A., Šlinkšiene, R. 2007. Physicochemical properties of a microelement fertilizer with amino acids. Russian Journal of Applied Chemistry. 80: 352–357. 
 
Popko, M., Wilk, R., Górecki, H. 2014. New amino acid biostimulators based on protein hydrolysate of keratin. Przemysł Chemiczny. 93: 1012–1015.
Porcel, R. and Ruiz-Lozano, J.M. 2004. Arbuscular mycorrhizal influence onleaf water potential, solute accumulationand oxidative stress in soybean plantssubjected to drought stress. Journal of Experimental Botany. 55(403): 1743-1750.
 
Reddy, M.P. and Vora, A.B. 2005. Salinity induced changes in pigment composition and chlorophyllase activity of chelidonium. Indian Journal Plant Physiology. 29: 331-334.
 
Rahdari, P., Tavakoli, S. and Hosseini, S. M. 2012. Studying of salinity stress effect on germination, proline, sugar, protein, lipid and chlorophyll content in Purslane (Portulaca oleracea L.) Leaves. Journal of Stress Physiology & Biochemistry. 8(1): 182- 193.
 
Rezakhani, A., Haj Seyed Hadi, M., 2017. Effect of manure and foliar application of amino acids on growth characteristics, seed yield and essential oil of coriander (Coriandrum sativum L.). Iranian Journal of Field Crop Science. 48(3):777-786.
 
Ritchie, S. W., and Nguyen, H. T. 1990. Leaf water content and gas exchange parameters of two wheat genotypes differing in drought resistance. Crop Science. 30: 105-111.
 
Saburi, M., Haj Seyed Hadi, Taghi Darzi M.R. 2014. Effects of amino acids and nitrogen fixing bacteria on quantitative yield and essential oil content of basil (Ocimum basilicum), Agriculture Science Developments. 3(8): 265-268
 
Said-Al Ahl, H.A.H., and Omer, E.A. 2011. Medicinal and aromatic plants production under salt stress. A review. Herba Polonica journal. 57(2): 72-87.
 
Sangwan, N.S., Farooqi, A.H.A., Shabih, F. and Sangwan, R.S. 2001. Regulation of essential oil production in plants. Plant growth regulatory. 34(1): 3-21.
 
Shehata, S. M., Abdel-Azem H. S., Abou El-Yazied A and El-Gizawy A. M., 2011. Effect of foliar spraying with amino acids and seaweed extract on growth chemical constitutes, yield and its quality of celeriac plant. European Journal of Scientific Research. 58(2): 257- 265.‏
 
Shekari, GH., and Javanmardi, J. 2017. Effects of foliar application pure amino acid and amino acid containing fertilizer on broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) transplants. Advances in Crop Science and Technology. 5(3):  1-4  
 
Shalaby, T.A. and H. El-Ramady, 2014. Effect of foliar application of bio-stimulants on growth, yield, components, and storability of garlic (Allium sativum L.). Australian Journal of Crop Science. 8(2):271-275.
Shumaila K., Hongjun, Y., Qiang, L,Yinan, G., Basheer Noman S., Heng W., Peng L. and Weijie J., 2019. Exogenous Application of Amino Acids Improves the Growth and Yield of Lettuce by Enhancing Photosynthetic Assimilation and Nutrient Availability. Agronomy. 9 (266): 2-17
 
Tarumingkeng, R.C. and Coto, Z. 2003. Effects of drought stress on growth and yield of soybean, Science PhilosophyPPs 702, Term paper, Graduate School, Borgor Agricultural University (Institute Pertainian Borgor).
 
Teimouri, A. and Jafari, M. 2010. The effects of salinity stress on some of anatomical and morphological characteristics in three Salsola species: S. rigida, S. dendroides, S. richteri, Iranian journal of Range and Desert Reseach. 17 (1): 21-34
 
Thomas, J., Mandal, A.K., Raj Kumar, R. and Chordia, A. 2009. Role of biologically active amino acid formulations on quality and crop productivity of tea (Camellia sp.). International Journal of Agricultural Research. 4: 228–36.