تاثیر کاربرد بیوچار و محلولپاشی پتاسیم و کلسیم بر غلظت عناصر غذایی و عملکرد انگور رقم لعل (Vitis venifera cv.Lal)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

گروه آب و خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

استفاده از بقایای محصولات، در زمینهای کشاورزی و نیز محلولپاشی عناصر غذایی روی اندامهای هوایی درختان میوه میتوانند جایگزین مناسبی برای تامین عناصر غذایی خاک باشد. آزمایشی به صورت طرح بلوکهای تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار روی درختان انگور لعل در یکی از تاکستانهای شاهرود انجام شد. تیمارها شامل شاهد (C)، بیوچار (BC) به مقدار 1 کیلوگرم برای هر تاک، کوددهی پتاسیم (FK) و کلسیم(FCa) هر یک به مقدار 100 گرم سولفات پتاسیم و سولفات کلسیم برای هر تاک، محلولپاشی پتاسیم (SK) و کلسیم (SCa) هر یک به مقدار 10 گرم از سولفاتهای مربوطه در 5 نوبت بود. نتایج نشان داد بیشترین غلظت پتاسیم و کلسیم محلول خاک در تیمار BC مشاهده شد. غلظت پتاسیم میوه در اثر تیمارهای FK و SK نسبت به شاهد افزایش معنی‌داری نشان داد. غلظت کلسیم میوه در تیمار FCa و سپس تیمار SCa بالاترین بود و بیشترین تعداد خوشه (75/20 خوشه در تاک) و عملکرد (05/12 کیلوگرم در تاک) در تیمار SCa مشاهده شد، که این تیمار نسبت به شاهد افزایش 38 درصدی عملکرد را به همراه داشت. نکته حائز اهمیت اینکه تقریباً در همه تیمارها غلظت پتاسیم انگور در بخشهای پایینی خوشه بالاتر از بخشهای بالایی آن بود و حالت عکس برای کلسیم در تیمارهای شاهد و SK مشاهده شد. نسبت پتاسیم به کلسیم بخشهای پایینی خوشه ها در تیمارهای شاهد و SKبه ترتیب 8/7 و 3/8 بود که بسیار بالاتر از سایر تیمارها بود. در ضمن دو تیمار مذکور کمترین عملکرد محصول را در بین تیمارها نشان دادند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات