تأثیر باکتری‌های شورقلیاپسند در شرایط شور بر رشد رویشی و غلظت برخی عناصرغذایی در دانهال‌های پسته

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 محقق، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

2 مربی پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

3 مربی پژوهشی/ پژوهشکده پسته/ مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی/ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی/ رفسنجان/ ایران

4 کارشناس فیزیولوژی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

راهکارهای افزایش تحمل به شوری در کاشت پسته از اهمیت زیادی برخوردار است. در این پژوهش اثر دو سویه باکتری شورقلیاپسند بومی (ویرجی‌باسیلیوس‌ماریسمورتی و آلکالی‌باسیلیوس‌هالوآلکالوفیلوس) درچهارسطح (هر یک به تنهایی، مصرف توام دو سویه و شاهد)، همراه با سه سطح شوری آب آبیاری (8، 12 و 16 دسی‌زیمنس‌برمتر) بر رشد رویشی و غلظت برخی عناصرغذایی دانهال‌های پسته دو رقم اکبری و دانشمندی، به صورت آزمایش کرت‌های دو بار خرد شده در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار (هر تکرار شامل دو دانهال)، در شرایط باغ ایستگاه تحقیقات پسته فیض‌آباد (1400-1401) بررسی شد. صفات مورد بررسی شامل طول و قطر ساقه، تعداد و سطح‌‌ برگ، شاخص کلروفیل و غلظت عناصر فسفر، پتاسیم، کلسیم، سدیم، کلر، روی و بور بود. نتایج نشان داد که اثرات شوری، رقم و باکتری بر صفات طول و قطر ساقه، تعداد برگ، سطح برگ و عناصر کلسیم و سدیم در سطح یک درصد معنی‌دار بودند. تاثیر رقم بیش‌تر بر صفات رویشی، و نوع باکتری بیش‌تر بر غلظت عناصرغذایی معنی‌دار بود. سویه باکتری ویرجی‌باسیلیوس‌ماریسمورتی موجب افزایش صفات رویشی شامل طول و قطر ساقه؛ سطح برگ و غلظت کلسیم به‌ترتیب به میزان 6، 5 ، 17/0 و 2/0 درصد نسبت به شاهد گردید. باکتری آلکالی باسیلیوس هالوآلکالوفیلوس موجب کاهش غلظت یون‌های سدیم و کلر به‌ترتیب به‌میزان 5/18 و 8/12 درصد نسبت به شاهد شد. در مجموع، استفاده از باکتری فَرین‌دوست ویرجی‌‌باسیلیوس ماریسمورتی با هدف افزایش شاخص‌های رشدی از جمله قطر دانهال و آلکالی باسیلیوس هالوآلکالوفیلوس برای بهبود وضعیت عناصرغذایی در پسته در شرایط شوری و سدیم توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات