تاثیر سطوح مختلف کلسیم و بُر روی خصوصیات کمی و کیفی گل مریم (Polianthes tuberosa L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه فناوری و مدیریت تولید، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

2 گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان،

چکیده

گل مریم یکی از گل‌ های شاخه بریده مهم کشور می باشد. که پتانسیل اقتصادی خوبی برای تجارت گل شاخه بریده و صنعت اسانس دارد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی ایران واقع در شهرستان محلات با موقعیت جغرافیایی 50 درجه 30 دقیقه شرقی، عرض جغرافیایی 33 درجه 53 دقیقه شمالی در سال 1398 بر گل مریم پُرپر یکساله در فضای باز انجام شد. عوامل شامل محلول پاشی کلسیم در 4 سطح (0، 2/0، 4/0 و 6/0 گرم در لیتر کلسیم) در 2 زمان (تیرک زدن گل‌ها و 10 روز بعد از محلول‌پاشی اول) و بُر در 3 سطح (0، 20 و 40 کیلوگرم اسید بوریک در هکتار) به صورت خاکی قبل از کشت بود. نتایج نشان داد که محلول پاشی کلسیم و بُر تاثیر معنی دار بر ارتفاع گیاه، طول خوشه، غلظت عناصر غذایی و عمر گلدانی داشته و کلیه صفات مورد بررسی را در مقایسه با شاهد افزایش می‌دهند. همچنین تیمار ترکیبی محلول پاشی 6/0 گرم در لیتر کلسیم، 20 کیلوگرم در هکتار بُر عمر گلدانی گل مریم را نسبت به شاهد 41 درصد افزایش داد. باتوجه به نتایج بدست آمده از داده های آزمایش (مصرف 3 گرم در لیتر کلسیم از منبع نیترات کلسیم به صورت محلولپاشی و 20 کیلوگرم اسید بوریک در هکتار) باعث بهبود خصوصیات کمی و کیفی گل مریم شده است و می توان این تیمار را به عنوان مقدار قابل مصرف در مزارع تولیدی گل مریم به تولید کنندگان توصیه نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات