تاثیر محلول‌پاشی اسیدجیبرلیک، سولفات مس و سولفات پتاسیم بر برخی شاخص‌های کمی و کیفی میوه انار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام

2 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام

3 گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، استان فارس، ایران

چکیده

انار با نام علمی (Punica granatum L.) متعلق به خانواده Lytraceae یکی از مهم‌ترین درختان میوه نیمه‌گرمسیری در ایران می‌باشد. در این تحقیق به منظور کاهش ترکیدگی و بهبود سایر صفات کمی و کیفی میوه انار رقم ملس ساوه، از تیمار اسید جیبرلیک (صفر و 100 میلی‌گرم در لیتر)، سولفات مس (صفر و 2500 میلی‌گرم در لیتر) و سولفات پتاسیم (صفر و 5000 میلی‌گرم در لیتر) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی استفاده شد. محلول‌پاشی ترکیبات مذکور در سه مرحله رشدی میوه در اواسط خرداد، تیر و مرداد صورت گرفت. نمونه‌های میوه به صورت تصادفی از بخش‌های مختلف درختان انار در زمان رسیدگی کامل جمع‌آوری شدند و برخی از خصوصیات کمی و کیفی میوه مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه واریانس نشان داد تفاوت‌ معنی‌داری در برخی شاخص‌های مورد بررسی وجود دارد. تعداد میوه‌های ترک‌خورده در هر درخت شمارش شدند و نتایج نشان داد ترکیدگی میوه تحت تأثیر محلول‌پاشی اسید جیبرلیک، سولفات مس و سولفات پتاسیم قرار می-گیرد و به طور معنی‌داری با محلول‌پاشی کاهش یافت. وزن میوه، ضخامت پوست میوه، درصد رطوبت پوست میوه، مواد جامد محلول و اسید قابل تیتراسیون در تیمار 100 میلی‌گرم در لیتر اسیدجیبرلیک به طور معنی‌داری در مقایسه با نمونه‌های شاهد افزایش یافت. بیشترین میزان وزن میوه (7/181 گرم) در تیمار اسید جیبرلیک 100 میلی‌گرم به‌دست آمد در حالیکه این شاخص در نمونه‌ شاهد 75/160 گرم بود. نتایج کلی نشان داد درصد ترکیدگی میوه با افزایش ضخامت پوست میوه، درصد رطوبت پوست میوه و اسیدیته قابل تیتراسیون کاهش می‌یابد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات