بررسی واکنش‌های مورفولوژیک و بیوشیمیایی دو گونه کاسنی (Cichorium sp.) به کاربرد سطوح مختلف سولفات آمونیوم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران.

2 دانش آموخته گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

3 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران

چکیده

در این پژوهش، اثر مقادیر مختلف سولفات آمونیوم بر شاخصه‌های رشد و عملکرد، محتوی کلروفیل و برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی دو گونه کاسنی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار انجام شد. فاکتور اول میزان سولفات آمونیوم شامل 5 سطح: 50، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار و شاهد (خاک بدون اضافه کردن کود) و فاکتور دوم، دو گونه کاسنی شامل کاسنی پابلند (Cichorium intybus) و کاسنی پاکوتاه (Cichorium pumilum) بود. مهمترین صفات مورد بررسی شامل تعداد برگ، طول و عرض برگ، وزن تر بوته، عملکرد ماده خشک، طول و قطر ریشه غده‌ای، وزن تر و خشک ریشه و محتوی کلروفیل (a، b، کل و کاروتنوئید) بود. همچنین خصوصیات بیوشیمیایی عصاره برگ (فلاون و فلاونول، فلاونوئید کل، ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی) در دو زمان (اواسط و اواخر دوره رشد) اندازه‌گیری شد. نتایج، نشان‌دهنده تاثیر معنی‌دار تیمارها بر برخی صفات اندازه‌گیری شده بود. در ارتباط با بیشتر صفات مورفولوژیک و شاخصه‌های عملکرد در گونه پاکوتاه، بهترین نتیجه در تیمار 150 کیلوگرم سولفات آمونیوم به دست آمد در حالی که در گونه پابلند، تیمار 100 کیلوگرم سولفات آمونیوم تاثیر بیشتری داشت که نشان داد کاسنی پاکوتاه خاصیت کودپذیری بیشتری نسبت به کاسنی پابلند دارد. در کاسنی پاکوتاه، بیشترین میزان فلاون و فلاونول (93/2 میلی‌گرم در گرم)، فلاونوئید کل (30/7 میلی‌گرم در گرم) و ترکیبات فنلی (06/10 میلی‌گرم در گرم) در تیمار 50 کیلوگرم سولفات آمونیوم در برداشت دوم مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات