تغییر در رشد و غلظت عناصر غذایی گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) در واکنش به تلقیح گونه‌های مختلف قارچ مایکوریزا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به‌منظور بررسی و مقایسه تأثیر ده گونه قارچ مایکوریزا متعلق به هفت جنس مختلف (Racocetra ، Rhizophagus، Claroideoglomus، Funneliformis، Diversispora، Acaulospora و Gigaspora) بر زیست توده و برخی خصوصیات بیوشیمیایی گیاه شنبلیله، پژوهشی گلدانی بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سال 1399 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در پژوهش حاضر تغییرات ارتفاع بوته، تعداد شاخه‌فرعی، تعداد گره، طول میانگره، طول و عرض برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی، طول ریشه، وزن تر و خشک ریشه و غلظت عناصر غذایی پرمصرف و کم‌مصرف در گیاه شنبلیله در واکنش به تلقیح مایکوریزایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد اثر قارچ‌های مایکوریزا بر کلیه صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. براساس یافته‌های حاصل، واکنش گیاه شنبلیله به تلقیح با گونه‌های مختلف قارچ مایکوریزا متفاوت بوده و تعیین گونه مناسب قارچ جهت بهبود رشد و عملکرد این گیاه ضروری می‌باشد. تلقیح با گونه‌های مناسب قارچ مایکوریزا به‌طور کارآمد از طریق بهبود شرایط فیزیولوژیکی گیاه و جذب عناصر غذایی منجر به افزایش رشد و بهبود خصوصیات رشدی از جمله زیست‌توده گیاه شنبلیله گردید. طبق نتایج این مطالعه تلقیح گیاه شنبلیله با قارچ‌های C. claroideum ، R. castanea و R. intraradices می‌تواند به‌عنوان جایگزین مناسب کودهای شیمیایی جهت افزایش عملکرد این گیاه در سطح گلخانه و مزرعه پیشنهاد گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات