ارزیابی عصاره و اسانس زعفران وتیمار سالیسیلیک اسید بر جوانه زنی و مراحل ابتدایی رشد فستوکای بلند (Scherb. Festuca arundinacea) تحت تنش کلرید سدیم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

2 علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران

3 مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

هر ساله بخش زیادی از گلبرگهای گلهای زعفران در ایران بلااستفاده رها میشوند، میتوان از آب گیری این گلبرگها که حاوی سافرانال هستند به عنوان محرک جوانه زنی و مکمل رشد گیاهان استفاده نمود . پیش تیمار سالسیلیک اسید در 3 سطح، صفر،1/0 و 5/0میلی مولار، آب گلبرگ زعفران، اسانس گل زعفران و عصاره آبی کلاله زعفران هر یک با غلظت 50 میکرولیتر درمیلی لیتر روی بذرهای فستوکای بلند تیمار شده با سه غلظت کلرید سدیم، صفر،3000 و 6000 میلی گرم در لیتر مورد ارزیابی قرار گرفت. سالسیلیک اسید1/0میلی مولار، درصد جوانه زنی را 24/17درصد در شرایط تنش شوری 3000میلی گرم درلیتر بهبود بخشید. طول ساقهچه ( 67درصد ) و وزن ریشهچه (60درصد) با غلظت 50 میکرو لیتر در میلی لیترآب گلبرگ زعفران در شرایط تنش شوری نسبت به شاهد افزایش یافت. مناسب ترین سطح سالسیلیک اسید برای بهبود شاخص جوانه زنی تحت تنش کلرید سدیم پیش تیمار با غلظت 1/0 میلی مولار بود. در آزمایش دوم بعد از استقرار گیاهچه ها تاثیر تیمارهای آب گلبرگ زعفران با سه غلظت شاهد، 250 و 500 میکرولیتر در 100 میلی لیتر و اسانس گل زعفران با سه غلظت شاهد، 40 و 125 میکرولیتر در 100 میلی لیتر تحت تنشهای شوری صفر،3000 و 6000 میلی گرم درلیتر روی گیاهچههای فستوکای بلند مورد ارزیابی قرار گرفت. افزایش غلظت کلرید سدیم باعث افزایش مقدار پراکسید هیدروژن و فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز شد. استفاده از تیمارهای آب گلبرگ و اسانس زعفران باعث افزایش معنی دار میزان پراکسید هیدروژن و فعالیت آنزیمهای کاتلاز و پراکسیداز شد

کلیدواژه‌ها