بررسی وضعیت نیترات برخی صیفی و سبزیجات پر مصرف شهر کرمانشاه در زمستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی ومنابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

نیتروژن پرمصرف­ترین عنصر مورد نیاز گیاه است. استفاده بی رویه از کودهای نیتروژنی باعث جذب زیاد و تجمع نیترات در اندام­های خوراکی گیاه می­شود. این پژوهش با هدف بررسی غلظت نیترات برخی صیفی­ و سبزیجات بازار اصلی تره بار شهر کرمانشاه در  فصل زمستان 1398 انجام شد. غلظـت نیترات نمونه­هـا با روش رنگ­سنجی اندازه­گیری و براساس ماه، مکان (شهر تأمین­کننده) و روش تولید (سنتی یا گلخانه­ای) مقایسه شدند. تجزیه واریانس نشان داد که غلظت نیترات نمونه­ها در ماه­های زمستان با هم اختلاف معنی­دار (P<0.001) داشتند. نتایج نشان داد که غلظت نیترات کاهو، کرفس، خیار، گوجه­فرنگی، پیاز زرد و سیب زمینی به طور معنی­داری (P<0.001) از حد مجاز نیترات استاندارد ملی کمتر بود. غلظت نیترات نمونه­های شاهی و پیاز قرمز در دی و نیمه بهمن و اسفناج در دی و اسفند از حد مجاز نیترات استانداردهای ملی و یا سازمان بهداشت جهانی بیشتر بود. نتایج نشان داد که زمان نمونه­برداری بر تغییرات غلظت نیترات نمونه­ها اثر معنی­دار داشت (P<0.001). همچنین اثر مکان بر تغییرات غلظت نیترات شاهی، خیار و گوجه­فرنگی مورد بررسی معنی­دار (P<0.01) بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بین غلظت نیترات نمونه­های خیار، گوجه فرنگی و شاهی گلخانه­ای با نمونه­هایی که به روش سنتی کشت می­شوند اختلاف معنی­داری وجود نداشت. تعداد نمونه­های بررسی شده در این تحقیق برای گرفتن نتیجه قطعی برای مقایسه بین مکان­ها و روشهای کشت گلخانه­ای و سنتی کافی نیست و به تعداد نمونه­های بیشتری نیاز است. بنابراین، پیشنهاد می­شود که پژوهشی برای بررسی اثر مکان و روش­های کشت با نمونه­گیری­های بیشتر انجام شود تا ­با اطمینان بیشتری از وضعیت سلامت نیترات محصولات اطلاع حاصل نمود.

کلیدواژه‌ها


Agricultural statistical report. The first volume: agricultural productions  2020 Available from https://www.maj.ir/Index.aspx?page_=form&lang=1&sub=65&tempname=amar&PageID=11583.
Ardakani, S. S., K. Shayesteh, M. Afyouni, and N. Mahboobi Suphiani. 2006. Nitrate concentration in some vegetative products in Isfahan. Journal of Environmental Studies 37:69-76.
Asadi, S., and F. Fazeli. 2020. Nitrate Contents of Some Highly Consumed Products on Sale in Wholesale Fruit and Vegetable Markets in Spring and Winter in District 4, Tehran, Iran. Journal of School of Public Health and Institute of Public Health Research 18 (1):111-120.
Awaad, M. S., R. A. Badr, M. A. Badr, and A. H. Abd-elrahman. 2016. Effects of different nitrogen and potassium sources on lettuce (Lactuca sativa L.) yield in a sandy soil. Eurasian Journal of Soil Science 5 (4):299-306.
Baghaie, A. H., and F. Aghili. 2019. Determination of the content and evaluation of the non-cancerous risk of nitrate absorption due to consumption of vegetables distributed at the Central Fruit and Vegetable Square of Isfahan. Health and Development Journal 8 (1):100-113.
Cataldo, D., M. Maroon, L. Schrader, and V. Youngs. 1975. Rapid colorimetric determination of nitrate in plant tissue by nitration of salicylic acid. Communications in Soil Science and Plant Analysis 6 (1):71-80.
Ebrahimi, R., A. Ahmadian, A. Ferdousi, S. Zandi, B. Shahmoradi, R. Ghanbari, S. Mahammadi, R. Rezaee, M. Safari, H. Daraei, A. Maleki, and K. Yetilmezsoy. 2020. Effect of Washing and Cooking on Nitrate Content of Potatoes (cv. Diamant) and Implications for Mitigating Human Health Risk in Iran. Potato Research 63 (3):449-462.
Fatemi Ghomsheh, A., and S. Nezami. 2020. Study of nitrate status in some vegetables collected from Kermanshah vegatables markets. Iranian Journal of Health and Environment 13 (1):75-84.
Haftbaradaran, S., M. J. Malakouti, and A. H. Khoshgoftarmanesh. 2018. Investigation of nitrate risk assessment in edible parts of some crops grown in Isfahan province. Applied Soil Research 6 (1):1-12.
Hassani Moghaddam, E., A. R. Bazdar, and M. Shaaban. 2019. Study of nitrate rate in some vegetables cultivated in Poldokhtar and Khorramabad, Lorestan province. Iranian Journal of Health and Environment 12 (1):101-112.
Iranian National Standardization Organization. 2013. Maximum levels for nitrate in agricultural products. 1st Edition. Report No: INSO 16596.
Jalali, M., Z. Amini Farsani, M. H. Ghaffarian Mogharab, and M. Feyzian. 2021. Potential Health Risk of Nitrate Accumulation in Vegetables Grown in Pol-e Dokhtar County. Journal of Chemical Health Risks 11 (1):99-111.
Jones Jr, J. B. 2001. Laboratory guide for conducting soil test and plant analysis. New York: CRC press.
Lakens, D. 2013. Calculating and reporting effect sizes to facilitate cumulative science: a practical primer for t-tests and ANOVAs. Frontiers in Psychology 4 (863).
Malakouti, M. J. 2011. Relationship between balanced fertilization and healthy agricultural products (A Review). Journal of Crop and Weed Ecophysiology. 4(4(16) 152-133.
Malakouti, M. J., S. Ladan, and S. J. Tabatabaee. 2013. Nitrate in leafy vegetables: Toxicity and safety measures. In New content in the edible parts of vegetables: Origin, safety, toxicity limits and the prevalence of cancer in Iran, eds. S. Umar, N. A. Anjum and N. A. Khan. Delhi: International Publishing House.
Mehrabi, Z., H. R. Eshghizadeh, and A. Nematpoor. 2017. Evaluation of nitrate concentration in soil, groundwater and potato tubers on different farm sizes in fereidan city, Isfahan province. Journal of Water and Soil Science (Science & Technology Agriculture & Natural Resources) 21 (1):1-12.
Mehri, F., A. Heshmati, M. Moradi, and A. M. Khaneghah. 2019. The concentration and health risk assessment of nitrate in vegetables and fruits samples of Iran. Toxin Reviews:1-8.
Mousavi Moayed, F., M. Cheraghi, and B. Lorestani. 2017. Investigation of the amount of phosphate and nitrate accumulation in consumable onion in Hamedan city. Journal of Neyshabur University of Medical Sciences. 82-89: (4) 4.
Pirsaheb, M., S. Rahimian, and Y. Khashkonab. 2012. Amount of nitrate and nitrite in vegetable and vegetable consumption in Kermanshah, 2010. Bimonthly Journal of Kermanshah University of Medical Science 16 (1):76-83.
Pirsaheb, M., K. Sharafi, and M. Moradi. 2013. Evaluation of nitrate and nitrit amonts of vegetables planted in sothern and eastern plains of Kermanshah, 2011 Food Hygen 3 (1) (9):77-87.
Pourmoghim, M., K. Khoshtinat, A. Sadeghi Makkei, R. Komeili Fonod, B. Golestan, and M. Pirali. 2010. Determination of nitrate contents of lettuce, tomatoes and potatoes on sale in Tehran central fruit and vegetable market by HPLC. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology 5 (1):63-70.
Sakia, R. M. 1992. The Box‐Cox transformation technique: a review. Journal of the Royal Statistical Society: Series D (The Statistician) 41 (2):169-178.
Shahbazzadegan, S., K. Hashemimajd, and B. Shahbazi. 2010. Determination of nitrate concentration of consumed vegetables and fruits in Ardabil. Journal of Ardabil University of Medical Sciences 10 (1):38-47.
Sullivan, G. M., and R. Feinn. 2012. Using effect size—or why the P value is not enough. Journal of graduate medical education 4 (3):279-282.
Tabande, L., and S. Safarzadeh Shirazi. 2018. Evaluation of nitrate accumulation and factors affecting it in some leafy vegetables in Zanjan province Iranian Journal of Soil Research 32 (2):189-202.
Tabande, L., and M. Zarei. 2018. Overview of nitrate concentration in some vegetables produced in Zanjan province. Iranian Journal of Soil Research 32 (3):373-382.
Tomczak, M., and E. Tomczak. 2014. The need to report effect size estimates revisited. An overview of some recommended measures of effect size. Trends in sport sciences 1 (21):19-25.
Vojodi Mehrabani, L., R. Valizadeh Kamran, Z. Soltanighralar, Z. Emanizeraatcar, and Z. Masoumpoor. 2018. The Effects of Urea and Organic Fertilizers on Nitrate Accumulation and Some Physiological Traits of Spinach (Spinacia oleraceae). Journal of Plant Productions (Agronomy, Breeding and Horticulture) 41 (3):83-94.
WHO. 1978. Nitrates, nitrites and N-nitrozo compounds. Geneva: Environmental Health Criteria 5.
Yeganeh, M., and K. Bazargan. 2016. Human health risks arising from nitrate in potatoes consumed in Iran and calculation nitrate critical value using risk assessment study. Human and Ecological Risk Assessment: An International Journal 22 (3):817-824.