1گروه آموزشی علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی بیرجند، ایران
3گروه باغبانی، دانشگاه بیرجند
چکیده
به منظور بررسی تاثیر پاکت گذاری قبل از برداشت بر میزان برخی عناصر معدنی و همچنین انبارمانی میوه انار رقم شیشه کب آزمایشی در سال 1394 در دانشکده کشاورزی بیرجند و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار انجام شد. ارزیابیهای شیمیایی و عناصر معدنی آریل و پوست میوه پس از 10 هفته نگهداری در انبار سرد انجام شدند. پاکت گذاری اثر معنیداری بر برخی شاخصهای رنگ پوست داشت. بیشترین میزان روشنایی رنگ (2/45)، زردی (3/19) و هیو (7/24) در میوههای پوشانده شده با پاکت قهوهای مشاهده شد. پاکت گذاری موجب کاهش میزان آنتوسیانین شد، بیشترین میزان در شاهد (7/16 میلی گرم بر لیتر) و کمترین در پاکت قهوه ای روشن (04/4 میلی گرم بر لیتر) مشاهده شد. پاکت گذاری میوه با پاکت سفید موجب افزایش حدود 68 درصد در میزان پتاسیم پوست نسبت به شاهد شد. جالب اینکه پاکت سفید همچنین موجب افزایش 23 درصدی در مقادیر کلسیم پوست و 45 درصدی در آریل انار نسبت به شاهد شد. پاکت گذاری بر رنگ آریل، شاخص سرمازدگی، میزان آهن پوست، آریل میوه، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی، اسیدیته قابل تیتر و مواد جامد محلول اثر معنیداری نداشت. بطور کلی، میوه های پوشانده شده با پاکت سفید در خصوصیات رنگ پوست بهتر از پاکت قهوهای عمل کرد، بعلاوه با افزایش میزان پتاسیم و کلسیم پوست میوه نه تنها موجب بهبود ارزش تغذیهای پوست شد بلکه احتمال افزایش دوره انبار سرد میوه را به همراه خواهد شد.