پاسخ‌های مورفوفیزیولوژیک و رشدی گیاه کنجد (Sesamum indicum L.) به کاربرد تلفیقی گوگرد و باکتری تیوباسیلوس (Halothiobacillus neapolitanus)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

2 دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

3 دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران.

چکیده

به منظور ارزیابی پاسخ­های مورفوفیزیولوژیک و زراعی گیاه کنجد به اثر تغذیه­ای کاربرد تلفیقی گوگرد و تیوباسیلوس، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه­ای آزمایشی در شهرستان کرج (استان البرز) در سال زراعی 97-1396 انجام شد. فاکتورهای آزمایش عبارت شامل کود گوگرد در سه سطح (شامل شاهد (S0)، 100 کیلوگرم در هکتار (S1) و 300 کیلوگرم در هکتار (S2))؛ باکتری تیوباسیلوس در دو سطح شامل (عدم تلقیح (T0) و تلقیح با باکتری (T1)) در نظر گرفته شدند. شاخص­های ارزیابی نیز شامل تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، ارتفاع بوته، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئید بود. نتایج نشان داد که همه­ی صفات مورد بررسی به­طور معنی­داری تحت تاثیر اثر اصلی کود گوگرد و تمام صفات مورد بررسی به جز ارتفاع بوته، تحت تاثیر اثر اصلی تیوباسیلوس قرار گرفتند به طوری که بیشترین میزان همه­ی صفات مورد آزمایش در تیمار S2 در کنجد بدست آمد. برهمکنش اثر کود گوگرد و باکتری تیوباسیلوس نیز بر صفات تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل به طور معنی­داری تاثیرگذار بود. بنابراین می­توان نتیجه گیری کرد اثر تغذیه­ای کاربرد تلفیقی گوگرد و تیوباسیلوس موجب بهبود ویژگی­های مورفوفیزیولوژیک و زراعی گیاه کنجد گردیده است.

کلیدواژه‌ها


احمدی، م.، شاهسونی، ش.، عباسدخت، ح.، اصغری، ح.ر.، و قرنجیک، ش.، 1396. بررسی تاثیر ورمی کمپوست، گل گوگرد و تیوباسیلوس بر برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و عملکرد ذرت دانه­ای (Zea mays L.) در منطقه دشت بخش جوین. بوم­شناسی کشاورزی، شماره 9، صص 1049-1031.
احمدی واوسری، ف.، 1388. تاثیر کودهای بیولوژیک حل کننده فسفات و تیوباسیلوس بر عملکرد و اجزای عملکرد کنجد. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.
حیدری، م.، و رضا پور، ع. ر.، 1390. اثر تنش خشکی و کود گوگرد بر عملکرد دانه، کلروفیل و غلظت عناصر معدنی در گیاه دارویی سیاه دانه (Nigella sativ L.). مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی، شماره 1، صص 81-89.
سعیدی نژاد، م.، بهدانی، م.ع.، سیاری زهان، م.ح.، و محمودی، س.، 1398. تاثیر مصرف گوگرد و کود دامی بر ویژگی­های کمی و کیفی ارقام کنجد (Sesamum indicum L.). بوم­شناسی کشاورزی، شماره 11، صص 857-845.
صفاری، م.، مددی زاده، م.، و شریعتی نیا، ف.، 1390. بررسی آثار تغذیه­ای عناصر نیتروژن، بور و گوگرد بر خصوصیات کمی و کیفی دانه گلرنگ. مجله علوم گیاهان زراعی ایران، شماره 42، صص 133-141.
موسوی نیک، م.، 1391. بررسی اثر سطوح مختلف کود گوگرد بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی اسفرزه (Plantago ovate L.) در شرایط تنش خشکی در منطقه بلوچستان. نشریه بوم شناسی کشاورزی، شماره 4، صص 170-182.
Akter, F., Islam, Md. N., Shamsuddoha, A. T. M., Bhuiyan, M. S. I., and S. Shilpi. 2013. Effect of phosphorus and sulphur on growth and yield of soybean (Glycine max L.). International Journal of Bio-resource and stress Management. 4(4): 555-560.
AsgharMalik, M., Azizi Khan, H.Z., and M. Ashfaq Wahid. 2004. Growth, seed yield and oil content response of canola (Brassica napus L.) to varying levels of sculpture. International journal agriculture and biology. 6(6): 1153-1166.
Besharati H. 2016. Effects of sulfur application and Thiobacillus inoculation on soil nutrient availability, wheat yield and plant nutrient concentration in calcareous soils with different calcium carbonate content. Journal of Plant Nutrition (In Persian).
Bockman, O. C. 1997. Fertilizers and biological nitrogen fixation as source of plant nutrients. Perspectives for future agriculture. 194:11-14.
Chaubey, A. K., Sing, S. B. and M. K. Kaushik. 2000. Response of groundnut (Arachis hypogaea) to source and level of sulfur fertilizer in Mid-Western Plains of Uttar Pradesh. Indian Journal Agronomy. 45:166-169.
Erdem, H., Torun, M. B., Erdem, N., Yazıcı, A., Tolay, I., Gunal, E. and F. Özkutlu. 2016. Effects of different forms and doses of sulfur application on wheat. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology. 4(11): 957-961.
Falahatgar, S., Babaei, P., Besharati, H., and A. Cherati .2013. Effect of different sulphur amounts and Thiobacillus  bacterial inoculums on dry matter yield, chlorophyll amount, iron and zinc uptake of two soya variety. First national congress of science and technology in agriculture, Zanjan University, (In Persian).
Ghasemi, S., and M. Moussavi Nik. 2014. Effect of plant growth promoting rhizobacteria, nitroxin and sulphur on quantity and quality of castor bean (Ricinus communis L.) in Sistan region. Journal of Agroecology. 6(2): 275-289. (In Persian).
Ghorbani Nasr Abadi, R. 2002. Study of sulfur application and Thiobacillus  and Bradyrhizobium inoculation on nitrogen fixation and growth indices of soybean. Journal of Soil and Water. 16(2): 171-178. (In Persian with English Summary)
Hocking, P. J., Randal, P. J. and A. Pinkerton. 1987. Sulphur nutrition of sunflowers affected by nitrogen supply: effects on vegetative growth, the development of yield component and seed yield and quality. Field Crops Research. 16: 157-175.
Jahan, M., and Nassiri Mahallati, M., 2012. Fertility of soil and biofertilizers: Agroecological approach. Ferdowsi University of Mashhad Press, Mashhad, Iran. (in Persian).
Kertesz, M.A., and K. Mirleau. 2004. The role of soil microbes in plant sulfur nutrition. Journal Experimental Botany. 55: 1–7.
Khajepoor, M. R., 2010. Industrial plants. Esfahan, Iran: Jahade Daneshgahi Esfahan Press (in Persian).
Kopriva, S., Calderwood, A., Weckopp, S.C., and A. Koprivova. 2015. Plant sulfur and big data. Plant Science. 241: 1-10.
Kumar Singh, R., and A. Kumar Singh. 2013. Effect of nitrogen, phosphorus and sulphur fertilization on productivity, nutrient-use efficiency and economics of safflower (Carthamus tinctorius) under late-sown condition. Indian Journal of Agronomy. 58(4): 583-587.
Kumawat, R.N., Rathore, P.S., Nathawat, N.S., and M. Mahatmas. 2006. Effect of sulphur and iron on enzymatic activity and chlorophyll content of mung bean. Journal of Plant Nutrition. 29: 1451-1467.
Lakkineni, K. C. and Y. P. Abrol. 1992. Sulfur requirement of rapeseed-mustard, groundnut and wheat. Journal Agronomy and Crop Science. 169:281-285.
Langham, D.R., Janick, J., and A. Whipkey. 2007. Phenology of sesame. In Issues in new crops and new uses, eds. Alexandria, VA, USA Eds. ASHS Press.
Lichtenthaler, H. K. 1987. Chlorophylls and carotenoids; pigments of photosynthetic membranes. Methode Enzaym., 148: 350-382.
Marschner, H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. London, England: Academic Press, Ltd.
Motior, M. R., Abdou, A. S., Fareed, H. A. D. and M. A. Sofian. 2011. Responses of sulfur, nitrogen and irrigation water on Zea mays growth and nutrients uptake. Australian Journal of Crop Science. 5(3): 347-357.
Orman, S., and M. Kaplan. 2007. Effects of elemental sulfur and organic manure on sulfur, zinc, and total chlorophyll contents of tomato in a calcareous sandy loam soil. Journal of Soil Science Society of America 55: 85-90.
Singh, A.L., and V. Chaudhari. 1997. Sulfur and micronutrient of groundnut in a calcareous. Soil Journal of Agronomy and Crop Science. 179: 107-114.
Tatari, M. 2004. Effect of different salinity levels and irrigation times on growth and yield of Cumin growth and yield under Mashhad conditions. MSc Thesis of Agronomy, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. (IN Persian with English Summary)
Wang, Y.F., Wang, S. P., Cui, X. Y., Chen, Z. Z., Schnug, E., and S. Haneklau. 2003. Effect of sulfur supply on the morphology of shoots and roots of alfalfa (Medicago sativa L.). Grass and Forage Science. 58:160-167.
Zhi-Hui, Y., Stoven, K., Haneklaus, S., Singh, B.R., and E. Schnug. 2010. Elemental sulfur oxidation by Thiobacillus  spp. and aerobic heterotrophic sulfur-oxidizing bacteria. Pedosphere. 20(1): 71-79.