پاسخ مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی سیر خوراکی (Allium sativum) به تغذیه گوگرد، اسید هیومیک و ورمی‌واش

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

با توجه به نقش ماده آلی خاک در افزایش باکتری­های اکسیدکننده گوگرد، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل شامل دو عامل گوگرد (S0، S1 و S2) و اصلاح­کننده­های آلی (شاهد C، اسید هیومیک H و ورمی­واش V) اجرا شد. براساس نتایج این آزمایش بیشترین عملکرد کل بوته سیر در تیمار S1V دیده شد هرچند اختلاف معنی­داری با دو تیمار S1C و S2C نداشت. بیشترین وزن تک سیر در تیمار S1C حاصل شد که بطور معنی­داری از تمامی تیمارهای دیگر بیشتر بود. حداکثر طول سیر در تیمار S2C مشاهده شد که اختلاف معنی‌داری با S1V و S1C نداشت. بیشترین نرخ فتوسنتز (A) در تیمار S1C مشاهده شد که بطور معنی­داری از تمامی تیمارهای مورد بررسی بیشتر بود. بیشترین میزان گوگرد در قسمت خوراکی سیر در تیمار S1H دیده شد که نسبت به شاهد و تمامی تیمارهای دیگر اختلاف معنی­داری داشت. بیشترین میزان ظرفیت آنتی­اکسیدانی بخش خوراکی سیر در تیمار S2C مشاهده شد. محتوای فنلی تنها در سه تیمار S0V، S1V و S1C بطور معنی­داری کمتر از شاهد بودند ولی بقیه تیمارها از نظر فنل کل با شاهد تفاوتی نداشتند. غلظت کافئیک اسید از 36/11 تا 46/20 میلی‌گرم در کیلوگرم نوسان داشت که از بین اصلاح‌کننده‌های آلی تیمار شاهد و ورمی‌واش بدون اختلاف معنی­دار با هم دارای بیشترین مقدار کافئیک اسید بودند.

کلیدواژه‌ها


Akhavan, Z. and A.R. Fallah Nosrat Abad. 2013. The effect of sulfur and Thiobacillus inoculant on soil pH, dry matter weight and phosphorus absorption by Canola. J. of Soil Management and Sustainable, 3(1): 1-13.
Arslan, G. and E. Pehlivan. 2008. Uptake of Cr3+ from aqueous solution by lignite-based humic acids. Bioresource Technology, 99: 7597-605.
Asli, S. and P.M. Neumann. 2010. Rhizosphere humic acid interacts with root cell walls to reduce hydraulic conductivity and plant development. Plant Soil, 336: 313-322.
Atiyeh, R.M., S. Subler, C.A. Edwards., G. Bachman., J.D.  Metzger and W. Shuster.  2000. Effects of vermicomposts and composts on plant growth in horticulture container media and soil. Pedobiologia44, 579-590.
Atmaca, G. 2004. Antioxidant effects of sulfur-containing amino acids. Yonsei Med J. 2004 Oct 31;45(5):776-88.
Aydin, A., C. Kant and M. Turan. 2012. Humic acid application alleviate salinity stress of bean (Phaseolus vulgaris L.) plants decreasing membrane Leakage. African Journal of Agricultural Research, 7(7): 1104-1109.
Azarpour, E., M.K. Motamed., M. Moraditochaee and H.R. Bozorgi. 2012. Effects of bio, mineral nitrogen fertilizer management, under humic acid foliar spraying on fruit yield and several traits of eggplant (Solanum melongena). African Journal of Agricultural Research, 7(7): 1104-1109.
Beato, V.M., F. Orgaz., F. Mansilla and A. Montaño.  2011. Changes in phenolic compounds in garlic (Allium sativum L.) owing to the cultivar and location of growth. Plant Foods for Human Nutrition, 66(3): 218-223.
Chandel, B.S., P.K. Thakur., J. Ali and H. Singh. 2012. Soil sulphur status and response of garlic to sulphur in relation to phosphorus. Ann. Pl. Soil Res. 14(2): 156-158.
Chang, C., M. Yang., H. Wen and J. Chern. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food Drug Anal, 10: 178-182
Ebrahimzadeh, MA., S.F. Nabavi., S.M Nabavi and B. Eslami. 2010. Antihemolytic and antioxidant activities of Allium paradoxum. Central European Journal of Biology. 5: 338-345.
George, S., R.S. Giraddi and R.H Patil.  2007. UtiLty of vermiwash for the management of Thrips and Mites on chilL (Capsicum annuum L.) amended with soil organics. Karnataka Journal of Agricultural Science. 20: 657-659.
Ghorbani, S., H.R. Khazaee., M. Kafi and M. Banayan aval. 2010. Effect of humic acid application in irrigation water on yield and yield components of maize (Zea mays L.) Journal of Agricultural Ecology, 2: 118-111.
 
Haghighi, M., M. Kafi., P. Fang and L. Gui-Xiao. 2010. Humic acid decreased hazardous of cadmium toxicity on on lettuce (Lactuca sativa). Vegetabe Crops Research Bulletin, 72: 49-69.
Hawkesford, M.J. and L.J. De Kok.  2006. Managing sulphur metabolism in plants. Plant, Cell and Environment, 29: 382–395.
Hu, C. and D.D. Kitts. 2000. Studies on antioxidant activity of Echinacea root extract. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 48(5): 1466-1472.
Karakurt, Y., H. Unlu and H. Padem. 2009. The influence of foliar and soil fertilization of humic acid on yield and quality of papper. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B-Soil & Plant Science, 59(3): 233-273.
Lillo, C., U. Slea and P. Ruoff. 2008. Nutrient depletion as a key factor for manipulating gene expression and product formation in different branches of the flavonoid pathway. Plant, Cell and Environment .31, 587–601
Nardi, S., A. Muscolo., S. Vaccaro., S. Baiano., R. Spaccini and A. Piccolo. 2007. Relationship between molecular characteristics of soil humic fractions and glycolytic pathway and krebs cycle in maize seedlings. Soil Biology and Biochemistry, 39: 3138-3146.
Piccolo, A., G. Celano and G. Pietramellara. 1993. Effects of fractions of coalderived humic substances on seed germination and growth of seedlings (Lactuca sativa and Lycopersicum esculentum). Biology and Fertility of Soils, 16: 11-15.
Prabhu, M.J. 2006. Coconut leaf vermiwash stimulates crop yield. The Hindu Newspaper, 28th December, In:  Science and Technology Section.
Quaggiotti, S., B. Ruperti., D. Pizzeghello., O. Francioso., V. Tugnoli and S. Nardi. 2004. Effect of low molecular size humic substances on the expression of genes involved in nitrate transport and reduction in maize (Zea mays). Journal of Experimental Botany, 55: 803-13.
Rahmatpour, S., H. Ali khvani and S.H. Mer Sead Hassani.  2015. Effect of Vermicelli spray on wheat growth and yield index and zinc, iron and phosphorus in wheat grain. Iranian Journal of Soil and Water Research, 44 (2): 211-203.
Rasaei, B., M.E. Ghobadi., M. Ghobadi and A. Najaphy. 2013. Reducing effects of drought stress by application of humic acid, mycorrhiza and rhizobium on chickpea International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 5(16): 1775-1778.
Ropme, 1999. Manual of Oceanographic Observation and Pollutant Analysis Methods (MOOPAM), 3rd edition. Regional Organization for the Protection of the Marine Environment.
Sabbagh, H., M. Khorrami Vafa., S. Jalali Hnarmand and A. Beheshti Alagha. 2016. Effect of Thiobacillus, Sulfur and Fertilizer on the Concentration of Some Mineral Ingredients in Garlic Flour. The 2nd National Conference on Medicinal Plants and Sustainable Agriculture. (in Persian with English abstract).
Saruhan, V., A. Kusvuran and S. Babat. 2011. The effect of different humic acid fertilization on yield components performances of common millet (Panicum miliaceum). Scientific Research and Essays, 6(3): 663-669.
Slinkard, K. and V.L. Singleton. 1977. Total phenol analysis: automation and comparison with manual methods. Amrican Journal of Enology and Viticulture. 28: 49-55.
Shojaee, M., H. Roosta., M. Roozban and H. Soufi. 2019. Evaluation of the growth characteristics and changes in the concentration of some nutrient elements of garlic affected by different nitrogen sources and alkalinity in hydroponic culture. Horticultural Plant Nutrition 2(1): 33-50.
Taullley, H. and A. Semnani. 2002. Methods for the analysis of soils, plants, waters and fertilizers. Compilation h L Tendon Shahid Chamran University Press. First Edition. 219 pages.
Turan, M.A., N. Taban., J. Turkmen and S. Taban. 2010. Selenium concentration of garlic bulbs grown in different parts of turkey. Asian Journal of Chemistry, 22(8): 6563-6568.
Wainwright, M., W. Nevell and S.J. Grayston. 1986. Effects of organic matter on sulphur oxidation in soil and influence of Sulphur oxidation on soil nitrification. Plant and Soil 96, 369-376.
Waling, I., W. Van Vark, V.J.G. Houba and Van der Lee, J.J. 1989. Soil and Plant Analysis. Part 7, plant analysis procedures. Wageningen Agricultural University, Wageningen
Westerman, R.E.L.1990. Soil Testing and Plant Analysis. SSSA, Mandison Wisconzin, USA..