تاثیر کلات آهن بر فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و خواص آنتی‌اکسیدانی میوه توت‌فرنگی رقم کاماروسا طی مراحل نموی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه زنجان، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی زنجان. ایران

2 دانشگاه زنجان گروه باغبانی

3 استادیار گروه پزوهشکده فناوری‌های نوین زیستی، دانشگاه زنجان، ایران

4 دانشگاه زنجان

5 گروه علوم باغبانی دانشگاه ابین المللی امام خمینی قزوین، قزوین

چکیده

آهن ریز مغذی ضروری گیاهان می‌باشد که در بسیاری از پدیده‌های فیزیولوژیکی نقـش اساسـی دارد. هـدف از این تحقیق محلـول‌پاشـی کلات آهن، تعیین غلظت بهینه و تاثیر آن بر خصوصیات بیوشیمیایی میوه توت‌فرنگی رقم کاماروسا بود. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1397 اجرا شد. بدین منظور، ابتدا در یک پیش آزمایش تاثیر مقادیر مختلف آهن (صفر-200-400-600-800-1000-1200-1400-1600-1800 و 2000 میکرومول بر لیتر) در زمان‌های سه، شش، نه و دوازده روز بعد از محلول‌پاشی در برخـی صفات تـوت‌فرنگـی بررسی گردید. سپس غلظت 1400 میکرومول بر لیتر به عنوان غلظت بهینه در نظر گرفته شد و نمونه‌های حاصل از این غلظت جهت سنجش بقیه صفات انتخاب گردیدند. نتایج نشان داد اثر این غلظت از آهن بر ویتامین ث، مواد جامد محلول (TSS)، سفتی بافت، فنول و فلاونوئید کل، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی (DPPH) و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار شد. همچنین، باعث افزایش 07/10 درصدی DPPH، 2/13درصدی TSS، 43/21 درصدی ویتامین ث و 2/28 درصدی فعالیت آنزیم PAL در مقایسه با شاهد شد. میزان فنول و فلاونوئید کل میوه‌های تیمار شده با آهن به ترتیب 54/36 و 76/31 میلی‌گرم در 100 گرم وزن تر مشاهده شد. دلایل اصلی تاثیر آهن را می‌توان به افزایش آهن درونی گیاه، کاهش رقابت بین رشد رویشی و زایشی همچنین، کارآیی بهتر فتوسنتز مرتبط دانست. بطور کلی، یافته‌ها نشان داد که استفاده از کلات آهن با غلظت 1400 میکرومول بر لیتر تأثیر بسزایی در بهبود خصوصیات کمی و کیفی میوه‌های توت‌فرنگی رقم کاماروسا داشت.

کلیدواژه‌ها


بابالار، م.، جلیلی، خ.، عسگری، م.، و طلایی، ع.، 1395. بررسی تأثیر نیترات آمونیوم و آهن بر خواص کیفی و پاداکسندگی میوة سیب رقم گالا. علوم باغبانی ایران، 48 (3)، صص 211-203.
حسینی، ی.، و بهادری، م.، 1395. تأثیر منبع، مقدار و روش کاربرد آهن بر خصوصیات کمی، کیفی و نرخ سودآوری توت‌فرنگی رقم سلوا (Fragaria×ananassa Duch). علوم و فنون کشت­های گلخانه­ای. شماره 28.
راحمی، م.، 1384. فیزیولوژی پس از برداشت. مقدمه‌ای بر فیزیولوژی و جابجایی میوه، سبزی­ها و گیاهان زینتی. شیراز: انتشارات دانشگاه شیراز.
طباطبائی، س. ج.، 1393. اصول تغذیه معدنی گیاهان. تبریز: انتشارات دانشگاه تبریز.
عسگری، م.، کرباسی، م.، بابالار، م.، طلایی، ع.، آقاجانی، س.، 1398. اثر تغذیه برگی آهن و روی بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی میوه سیب "دلبار استیوالگ". علوم باغبانی ایران، 50 (2)، صص 274-265.
ملکوتی، م. ج.، طباطبایی، س. ج.، 1376. تغذیه گیاهان از طریق محلول­پاشی: نشر آموزش کشاورزی.
 جلیلی مرندی، ر.، 1387. فیزیولوژی پس از برداشت (جا به جایی و نگهداری میوه، سبزی، گیاهان زینتی و دارویی). ارومیه: جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی.
Aboutalebi, A., and Hassanzadeh, H. 2013. Effect of iron and zinc on sweet lime (Citrus limmetta) fruit quantityand quality in calcareous soils. International Journal of Farming and Allied Sciences. 2 (18): 675-677.
Alvares-Fernaandez, A., Paniagua, P., Abadia, J., and Abadia, A. 2003. Effects of Fe deficiency chlorosis on yield and quality in peach (Prunus persica L. Batsch). Journal of Agricultural and Food Chemistry. 51: 5738-5744.
Alvarez-Fernandez, A., Carlos Melgar, J., Abadia, J., and Abadi, A. 2011. Effects of moderate and severe iron deficiency chlorosis on fruit yield, appearance and composition in pear (Pyrus communis L.) and peach (Prunus persica (L.) Batsch). Enviromental and Fxperimental Botany. 71: 280-286.
Amaliotis, D., Velemis, D., Bladenopoulou, S. and Karapetsas, N. 2002. Leaf nutrient levels of strawberries (cv.Tudla) in relation to crop yield. Acta Horticulturae. 567: 447-450.
Bor, J.Y., Chen, H.Y., and Yen, G.Ch. 2006. Evaluation of antioxidant activity and inhibitory effect on nitric oxide production of some common vegetables. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 54: 1680–1686.
Cesco, S., Nikolic, M., Römheld, V., Varanini, Z., and Pinton, R. 2002. Uptake of 59 Fe from soluble 59 Fe-humate complexes by cucumber and barley plants. Plant and Soil. 241(1):121-128.
Chen, P., Cao, Y., Bao, B., Zhang, L., and Ding, A. 2017. Antioxidant capacity of Typha angustifolia extracts and two active flavonoids. Pharmaceutical Biology. 55 (1): 1283-1288.
Curie, C., Cassin, G., Couch, D., Divol, F., Higuchi, K., Le Jean, M., Misson, J., Schikora, A., Czernic, P., and Mari, S., 2008. Metal movement within the plant: contribution of nicotianamine and yellow stripe 1-like transporters. Annals of Botany. 103(1): 1-11.
Da Silva, F.L., Escribano-Bailón, M.T., Alonso, J.J.P., Rivas-Gonzalo, J.C., and Santos-Buelga, C., 2007. Anthocyanin pigments in strawberry. LWT-Food Science and Technology. 40(2): 374-382.
Davarpanah, S., Akbari, M., Askari, M.A., Babalar, M., and Naddaf, M.E. 2013. Effect of iron foliar application (Fe-EDDHA) on quantitative and qualitative characteristics of pomegranate CV. "Malas-e-Saveh". World of Sciences Journal. 179-187.
Dehghan, G., and Khoshkam, Z. 2012. Tin (II)–quercetin complex: Synthesis, spectral characterisation and antioxidant activity. Food Chemistry. 131: 422-426.
Eraslan, F., Inal, A., Gunes, A. and Alpaslan, M., 2007. Impact of exogenouse salicylice acid on the growth, antioxidant activity and physiology of carrot plants subjected to combined salinity and boron toxicity. Scientia Horticulture. 113: 120-128.
Erdal, I., Atilla. M., Askin, Z. Kucukyumuk, F., and Yildirim. A. 2008. Rootstock has an important role on iron nutrition of apple trees. World Journal of Agricultural Sciences. 4: 173-177.
FAO. 2017. FAOSTAT, FAO Statiscal Databases. http://faostat.fao.org.
Giampieri, F., Tulipani, S., Alvarez-Suarez, J.M., Quiles. J., Mezzetti, L.B., and Battino, M. 2012. The strawberry: composition, nutritional quality and impact on human health. Nutrition. 28: 9-19.
Hamouda, H.A., El-Dahshouri, M.F., Hafez, O.M., and Zahran, N.G. 2015. Response of Le conte pear performance, chlorophyll content and active iron to foliar application of different iron sources under the newly reclaimed soil conditions. International Journal of Chemistry Technology Research. 8(4):1446-1453.
Huang, R.H., Liu, J.H., Lu, Y.M., and Xia, R.X. 2008. Effect of salicylic acid on the antioxidant system in the pulp of ‘Cara cara’ navel orange (Citrus sinensis LOsbeck) at different storage temperatures. Postharvest Technology. 47: 168–175.
Kaijv, M., Sheng, L., and Chao, C. 2006. Antioxidation of flavonoids of Rhizome. Food Science. 27:110-115.
Karimi, R. 2017. Potassium-induced freezing tolerance is associated with endogenous abscisic acid, polyamines and soluble sugars changes in grapevine. Scientia Horticulturae. 215: 184-194.
Kazemi, M. 2013. Effects of Zn, Fe and their Combination Treatments on the growth and yield of tomato.  Bulletin of Environment, Pharmacology and Life Sciences. 3(1): 109-114.
Kazemi, M. 2014. Influence of foliar application of iron, calcium and zinc sulfate on vegetativr growth and reproductive characteristics of strawberry cv. ‘Pajaro’. Trakia Journal of Sciences. 1: 21-26.
Lurie, S. 2003. Antioxidants. Postharvest oxidative stress in horticultural crops. Food Products Press. New York. USA. 131-150.
Määtta, K.R., Kamal-Eldin, A., and Törrönen, A.R. 2004. Identification and quantification of phenolic compounds in berries of Fragaria and Rubus species (family Rosaceae). Agriculture  Food Chemistry. 52: 6178–6187.
Malakouti, M.J., and Tabatabaei, S.J., 1999. Proper nutrition of fruit trees for improving the yield and quality of horticultural crops in Iran. Agricultural Education Publications. Karaj, Iran. 5: 51-56.
Mansouri, S., Babalar, M., Kalantari, S., and Askary Sarcheshmeh M.A. 2017.  Effect of the foliar spraying of iron and soil application of the ammonium nitrate on postharvest quality of apple 'Delbar stival'. Iranian Journal of Horticultural Science. 48: 503-515.
Marschner, H., 2011. Mineral nutrition of higher plants. Academic press.New York, 889 p.
Olsson, M.E., Ekvall, J.M., Gustavsson, K., Nilsson, J., Pillai, D., Sjoholm, I., Svensson, U., Akesson, B., and Nyman, M. 2004. Antioxidants, low molecular weight carbohydrates, and total antioxidant capacity in strawberry (Fragaria x ananassa): effects of cultivar, ripening, and storage. Agriculture  Food Chemistry. 52: 2490–2498.
Pestana, M., David, M., De Varennes, A., Abadía, J., and Faria, E.A. 2001. Responses of 'Newhall' orange trees to iron deficiency in hydroponics: Effects on leaf chlorophyll, photosynthetic efficiency, and root ferric chelate reductase activity. Journal of Plant Nutrition.  24: 1609-1620.
Pestana, M., P.J. Correia, T. Saavedra, F. Gama and A. Abadia. 2012. Amarilis de Varennes development and recovery of iron deficiency by iron resupply to roots or leaves of strawberry plants. Plant Physiology. 53: 1-5.
Pestana, M., Varennes, A.D., Miguel, M.G. and Correia, P.J. 2010. Consequences of iron deficiency on fruit quality in citrus and stawberry. Sapientia-Universidade do Algarve. 25: 193-201.
Shoji, T. 2007. Polyphenols as natural food pigments: changes during food processing. AmericanJournal of Food Technology. 2: 570-581.
Singleton, V.L. and Rossi, J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture. 16: 144-158.
Soubeyrand, E., Basteau, C., Hilbert, G., Van Leeuwen, C., Delrot, S., and Gomès, E. 2014. Iron supply affects anthocyanin biosynthetic and regulatory genes in berries. Phytochemistry. 103: 38–49.
Stewart, P. 2011. Fragaria history and breeding: Genetics, genomics and breeding of berries, Science Publishers, New Hampshire, USA. pp. 114–137.
Taiz, L., and Zeiger, E. 2006. Secondary metabolites and plant defense. Plant physiology. 4: 315-344.
Tavarini, S., Innocenti, E. D., Remorini, D., Massai, R. and Guidi, L. 2008. Antioxidant capacity, ascorbic acid, total phenols and carotenoids changes during harvest and after storage of Hayward kiwifruit. Food Chemistry. 107: 282-288.
Vallarino, J.G., Osorio, S., Bombarely, A., Casañal, A., Cruz‐Rus, E., Sánchez‐Sevilla, J.F., Amaya, I., Giavalisco, P., Fernie, A.R., Botella, M.A. and Valpuesta, V., 2015. Central role of Fa GAMYB in the transition of the strawberry receptacle from development to ripening. New Phytologist, 208(2).482-496.
Vargas, R.C., Defilippi, B.G., Valdes, G.H., Robledo, M.P., and Prieto, E.H. 2008. Effect of harvest time and L-cysteine as an antioxidant on flesh browing of fresh-cut cherimoya (Annon a cherimola MiLL). Agriculture Research. 68: 217-227.
Wang, K., Jin, P., Cao, S., Shang, H., Yang, Z., and Zheng, Y. 2009. Methyl jasmonate reduces decay and enhances antioxidant capacity in chines bay berries. Journal Agricultural and Food Chemistry. 57: 5809-5815.
Wang, Z.L., Wang, S., Kuang, Y., Hu, Z.M., Qiao, X., and Ye, M., 2018. A comprehensive review on phytochemistry, pharmacology, and flavonoid biosynthesis. Pharmaceutical biology. 56(1): 465-484.
Wei, J., Shi, S., Zhu, X. and Yuan, J. 2010. Changes and postharvest regulation of activity and gene expression of enzymes related to cell wall degradation in ripening apple fruit. Journal of Postharvest Biology and technology. 56: 147-154.
Yadav, V., Singh, P.N., and Yadav, P. 2013. Effect of foliar fertilization of boron, zinc and iron on fruit growth and yield of low-chili peach cv. Sharbati. International Journal of Scientific andResearch Publications .3(8): 1-6.
Yogeesha. 2005. Effect of iron on yield and quality of grape (Vitis vinifera L.) in calcareous vertisol. University of Agricultural Sciences, Harvad.  pp, 580005.
Zucker, M., 1968. Sequential induction of phenylalanine ammonia-lyase and a lyase-inactivating system in potato tuber disks. Plant Physiology. 43: 365-374.