اثر محلول‌پاشی اسید فولویک بر ویژگی‌های کیفی و آنتی‌اکسیدانی آلبالو رقم گیسی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه زنجان گروه باغبانی

2 دانشگاه زنجان

3 دانشگاه زنجان گروه خاکشناسی

چکیده

اسید فولویک به عنوان ماده هیومیکی حاصل از تجزیه بقایای موجودات زنده، بدون اثرات مخرب زیست محیطی در تولید محصولات باغی و زراعی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر اسید فولویک در چهار سطح صفر، 5/0، 5/1 و 5/2 گرم در لیتر به صورت محلول‌پاشی برگی بر خصوصیات کیفی و آنتی‌اکسیدانی میوه آلبالو رقم گیسی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. محلول‌پاشی درختان در دو مرحله سفت شدن هسته (21 روز بعد از تمام گل) و شروع رسیدگی میوه (46 روز بعد از تمام گل) انجام شد. در زمان برداشت، خصوصیات کیفی و آنتی‌اکسیدانی میوه‌ها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که اسید فولویک به طور معنی‌داری مواد جامد محلول، سفتی بافت میوه، ویتامین ث، میزان آنتوسیانین، فنل کل و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی را افزایش داد. میوه‌های تیمار شده با اسید فولویک اسیدیته کمتری را در مقایسه با شاهد نشان دادند. صفاتی نظیر وزن تر میوه، وزن خشک میوه، طول و قطر میوه، اسید قابل تیتر و فلاونوئید کل در سطح احتمال 5 درصد تحت تاثیر اسید فولویک قرار نگرفتند. به طور کلی، 5/2 گرم در لیتر به عنوان بهترین در بهبود ویژگی‌های کیفی و آنتی‌اکسیدانی میوه‌های آلبالو رقم گیسی توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها


اناری انارکی، ب.، قاسم نژاد، م.، و میغانی، ح.، 1395. اثر تغذیه خاکی و برگی هیومیک اسید بر خصوصیات کمی و کیفی انار رقم ملس ساوه. نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار، شماره 26، صص 153-143.
شهبازی، ش.، فاتح، ا.، و آینه بند، ا.، 1394. مطالعه اثر کاربرد هیومیک اسید و ورمی­کمپوست بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم گندم نواحی گرمسیری. تولیدات گیاهی (مجله علمی کشاورزی). شماره 38،صص 99-110.
صالحی، ب.، باقرزاده، ع.، قاسمی، م.، و ابراهیمی، م.، 1392. بررسی اثر مقادیر مختلف کود آلی هیومیک اسید بر کیفیت و کمیت ارقام مختلف گوجه­فرنگی (Lycopersicumesculentum). نشریه پژوهش­های تولید گیاهی، شماره 20، صص 198-189.
مستوفی،ی.، و نجفی، ف.، 1384. روش های آزمایشگاهی تجزیه ای در علوم باغبانی. تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
Abd El-Razek, E. E., SaadSaleh, M. M., and Abd-Allah, A. S. E. 2012. Yield and fruit quality of florida prince peach trees as affected by foliar and soil applications of humic acid. Journal of Applied Sciences Research. 8(12): 5724-5729.
Aminifard, M. H., Aroiee, H., Nemati, H., Azizi, M., and Hawa, Z. E. 2012. Fulvic acid affects pepper antioxidant activity and fruit quality. African Journal of Biotechnology. 11(68): 13179-13185.
Barata-Soares, A. D., Gomez, M. L. P. A., Mesquita, C. H. D., and Lajolo, F. M. 2004. Ascorbic acid biosynthesis: a precursor study on plants. Brazilian Journal of Plant Physiology. 16(3): 147-154.
Barrett, D., Somogyi, L., and Ramaswamy, H. 2004. Processing fruits. Second Edition, CRC Press, Florida, USA. 864 Pages.
Beckman, T. G., and Sherman, W. B. 2003. Probable qualitative inheritance of full red skin color in peach. HortScience. 38: 1184-1185.
Boriss, H., Specialist, J., Brunke, H., Specialist, A., and Kreith, M. 2006. Commodity profile: cherris, sweet and tart. Agricultural marketing resource center, University of Californoa.
Canellas, L. P., Piccolo, A., Dobbss, L. B., Spaccini, R., Olivares, F. L., Zandonadi, D. B., and Façanha, A. R. 2010. Chemical composition and bioactivity properties of size-fractions separated from a vermicomposthumic acid. Chemosphere. 78(4): 457-466.
Canellas, L. P., Silva, S. F. O. l. k. D., and Olivares, F. L. 2015. Foliar application of HerbaspirillumSeropedicae and humic acid increase maize yields. Journal of Food Agriculture and Environment. 13: 146-153.
Castaneda-Ovando, A., Pacheco-Hernandez, M. D. L., Paez-Hernandez, M. E., Rodriguez, J. A., and Galan-Vidal, C. A. 2009. Chemical studies of anthocyanin: A review. Food Chemistry. 113(4): 859-871.
Cordeiro, F. C., Santa-Catarina, C., Silveira, V., and de Souza, S. R. 2011. Humic acid effect on catalase activity and the generation of reactive oxygen species in corn (Zea mays). Bioscience, Biotechnology and Biochemistry. 75(1): 70-74.
Dehghan, G., and Khoshkam, Z. 2012. Tin(II)-quercetin complex: Synthesis, spectral characterization and antioxidant activity. Food Chemistry. 131: 422-426.
Diaz-Mula, H. M., Zapata, P. J., Guillen, F., Castillo, S., Martinez-Romero, D., Valero, D., and Serrano, M. 2008. Changes in physicochemical and nutritive parameters and bioactive compounds during development and on-tree ripening of eight plum cultivars: a comparative study. Journal of the Science of Food and Agriculture. 88: 2499-2507.
Dorais, M., Ehret, D. L., and Papadopoulos A. P. 2008. Tomato (SolanumLycopersicum) health components: from the seed to the consumer. Phytochemistry Reviews. 7: 231-250.
FAO. 2012. Food and crops statistics, http://www.Faostat.fao.org.
Fathy, M. A., Gabr, M. A., and El Shall, S. A. 2010. Effect of humic acid treatments on ‘canino’ apricotgrowth, yield and fruit quality. New York Science. 3(12): 109–115.
Fawzy, Z. F., EL-Bassiony, A. M., Behairy, A. G., and Helmy, Y. I. 2010. Effect of foliar spraying by some bio and organic compounds on growth, yield and chemical composition of snap bean plants. Journal of Applied Sciences Research. 6(12): 2269-2274.
Fernandez-Escobar, R., Benlloch, M., Barranco, D., Duenas, A., and Guterrez, Ganan. J. A. 1996. Reponse of olive trees to foliar application of humic substance extracted from leonardite. ScintiaHorticulturae. 66: 191-200.
Ferrara, G., Pacifico, A., Simeone, P., and Ferrara, E. 2008. Preliminary study on the effects of foliar applications of humic acids on ˊItaliaˋ table grape. In: Proceedings of XXXth O.I.V world Congress of Vine and Wine Budapest, 10-16 Jume. Bari University, Budapest, Hungary 79-87.
Ferretti, G., Bacchetti, T., Belleggia, A., and Neri, D. 2010. Cherry Antioxidants: From Farm to Table. Molecules. 15: 6993-7005.
Garcia, A. C., Santos, L. A., Izquierdo, F. G., Rumjanek, V. M., Castro, R. N., Santos, F. S., Souza, L. G. A., and Berbara, R. L. L. 2014. Potentialities of vermicomposthumic acids to alleviate water stress in rice plants (Oryza sativa). Journal of Geochemical Exploration. 136: 48-54.
Giovanni, M., Angela, G. L., and Antonino, L. M. 2011. The effect of organic supplementation of solarized soil on the quality of tomato fruit. Scientia Horticulture. 129(2): 189-196.
Giusti, M. M., and Wrolstad, R. E. 2001. Characterization and measurement of anthocyanin by UV-visible spectroscopy. P. 1-13. In wrolstad RE and Schwartz SJ (Ed) Current Protocols in Food Analytical Chemistry. John Wiley and Sons, New York.
Haghighi, M., Kafi, M., and Fang, P. 2012. Photosynthetic activity and N metabolism of lettuce as affected by humic acid. International Vegetable Science. 18: 182-189.
Hernandez, O. L., Garcia, A. C., Huelva, R., Martinez-Balmori, D., Guridi, F., Aguiar, N. O., Olivares, F. L., and Canellas, L. P. 2015. Humic substance from vermicompostenhace urban lettuce production. Agronomy for Sustainable Development. 35: 225- 232.
Jifon, J.L., and Lester, G.E. 2009. Foliar potassium fertilization improves fruit quality of field‐grown muskmelon on calcareous soils in south Texas. Journal of the Science of Food and Agriculture. 89(14): 2452-2460.
Kaijv, M., Sheng, L., and Chao, C. 2006. Antioxidation of flavonoids of green rhizome. Food Science. 27: 110-115.
Kima, D., Seung, W. J., and Chang, Y. 2003. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chemistry. 81: 321-326.
Lee, J., Durst, R. W., and Wrolstad, R. E. 2005. Determination of total monomeric anthocyanin pigment content of fruit juices, beverages, natural colorants, and wines by the pH differential method: collaborative study. Journal of AOAC International. 88(5): 1269-1278.
Lester, G. E., and Grusak, M. A. 1999. Postharvest application of calcium and magnesium to honeydew and netted muskmelons: effects on tissue ion concentration, quality and senescence. Journal of the American Society for Horticultural Science. 124: 545-552.
Maibodi, N. D. H., Kafi, M., Nikbakht, A., and Rejali, F. 2015. Effect of foliar applications of humic acid on growth, visual quality, nutrients content and root parameters of perennial ryegrass (LoliumPerenne L.). Journal of Plant Nutrition. 38: 224–236.
Muscolo, A., Sidar, M., and Nardi, S. 2013. Humic substance: Relationship between structure and activity. Deeper information suggests univocal findings. Journal of Geochemical Exploration. 129: 57–63.
Neeson, R. 2004. Organic Processing Tomato Production. Agfact H8.3.6, first edition.
Noctor, G., and Foyer, C. H. 1998. Ascorbate and glutathione: Keeping active oxygen under control. Annual Review Plant Physiology and Plant Molecular Biology. 49: 249-279.
Olivares, F. L., Aguiar, N. O., Rosa, R. C. C., and Canellas, L. P. 2015. Substrate biofortification in combination with foliar sprays of plant growth promoting bacteria and humic substances boosts production of organic tomatoes. ScientiaHorticulturae. 183: 100–108.
Olsson, M. E., Andersson, C. S., Oredsson, S., Berguland, R. H., and Gustavsson, K. 2006. Antioxidant levels and inhibition of cancer cell proliferation in vitro by extracts from organically and conventionally cultivated strawberris. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 54: 1248-1255. 
Parandian, F., and Samavat, S. 2012. Effects of fulvic and humic acid on anthocyanin, soluble sugar, ∝-amylase enzyme and some micronutrient elements in Lilium. Intrenational Research Journal of Applied and Basic Science. 3(5): 924-929.
Pinton, R., Cesco, S., Iacoletting, G., Astolfi, S., and Varanini, Z. 1999. Modulation of NO3 uptake by water-extractable humic substances: involvement of root plasma membrane H-ATPase. Plant and Soil. 215: 155–161.
Pizzeghello, D., Nicolini, G., and Nardi, S. 2001. Hormone-like activity of humic substances in Fagussylvatica forests. New Phytologist. 151: 647-657.
Schiavon, M., Pizzeghello, D., Muscolo, A., Vaccaro, S., Francioso, O., and Nardi, S. 2010. High molecular size humic substances enhance phenylpropanoidmetabolismin maize (zea mays L.). Journal of Chemical Ecology. 36: 662-669.
Shahmaleki, S. K., Peyvast, G. A., and Ghasemnezhad, M. 2014. Acid humic foliar application affects fruit quality characteristics of tomato (Lycopersiconesculentum cv. Izabella). Journals Agriculture Science Developments. 3: 312-316.
Sharma, A. K. 2001. A Handbook of organic farming. Agrobios, India, PP: 627.
Shehata, S. A., Gharib, A. A., El-Mogy, M. M., Abdel Gawad, K. F., and Shalaby, E. A. 2011. Influence of compost, amino and humic acids on the growth, yield and chemical parameters of stawberris. Medicinal Plants Research. 5: 2304-2308.
Singleton, V. L., and Rossi, J. A. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Enology and Viticulture. 16: 144-158.
Theunissen, J. P., Ndakidemi, A., and Laubscher, C. P. 2010. Potential of vermicompost produced from plant waste on the growth and nutrient status in vegetable production. International Journal of the Physical Sciences. 5(13): 1964-1973.
Vaughan, D. and Linehan, D. J. 2004 The growth of wheat plants in humic acid solutions under axenic conditions. Plant and Soil. 44: 445-449.
Yildirim, E. 2007. Foliar and soil fertilization of humic acid affect productivity and quality of tomato. Acta Agriculture Scandinavica, Section B-Soil and plant Science. 57: 182-186.