Growth and yield comparison of two strawberry (Fragaria ×ananassa Duch) cultivars in open field under soil and soilless cultures

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Horticultural Sciences, Sari Agricultural sciences and Natural Resources University (sanru), Sari, Iran.

2 Department of Horticultural Sciences, Sari Agricultural sciences and Natural Resources University (sanru), Sari, Iran

3 Former MSc. Student, Department of Horticultural Sciences, Sari Agricultural sciences and Natural Resources University (sanru), Sari, Iran.

Abstract

Materials methods: the two separate experiments performed synchronously in open filed soil and soil less cultures with Camarosa and Gaviota cultivars in complete random design with three replications. Vegetative characteristic, yield and nutritional elements in rizhosphere and leaves were evaluated.
Results and discussion: In soilless culture the differences of Camarosa and Gaviota cultivars was not significant except for fresh weight and volume of root system. Average of root volume and fresh weight of Camarosa 19.5 cm3 and 13.7 g, were higher than Gaviota with 14 cm3 and 6.96 g, respectively. However, in soil culture almost all of traits were significantly higher in Camarosa than Gaviota. Results of nutrition concentration analysis in rizhosphere showed rate of N, P, K, Fe, Zn, Cu and Mn of two cultivars were exposed to maximum range of nutrient elements due to over consumption of chemical fertilizers in strawberry fields in north of Iran and purpose the negative effects of elements as most important cause in unsuccessful soil culture of Gaviota in Mazandaran province. Although hen fertilizers added to soil in high volume (40 tonHa-1) annually and resulted too high percent of N, in soil (16%) but it was not related to increase leaf N of plants and N concentration of leaves were lower than optimum range (3-4%). It was related to reduction of organic N to mineral form and unavailability of them for plant or the negative effect of high reduced N, on water potential, as confuser in absorbance possibility of nitrate and ammonium ions

Keywords


احمدی، ک.، قلی زاده، ح.، عبادزاده، ح.ر، حسین پور، ر.، حاتمی، ف.، ابدشاه، ح.، رضایی، م.م.، کاظمی فرد، ر.، و فضلی، م.، 1394. آمار جهاد کشاورزی، 156ص.
ایزدیار، س.ا.،  صادقی، ح.، و بهمنیار، ح.، 1393. تأثیر محیط کشت و سرما‌دهی بر ویژگی‌ های کمّی و کیفی سه رقم توت‌­فرنگی. مجله علوم باغبانی. 45 (2): 217-223.
جلیلی مرندی، ر.، 1387. میوه های کوچک، انتشار جهاد دانشگاه ارومیه، چاپ دوم.
حسینی، ر.ا.، جاشی، س.، سلطانی، ا.، کلاته، م.، و زاهد، م.، 1392. اثر کود نیتروژن بر شاخص های کارایی مصرف نیتروژن گندم. مجله علوم زراعی ایران، 11 (2): 300-306.
خوشکام, س.گ.، ۱۳۸۹، ارزیابی عملکرد، خصوصیات کمی و کیفی ارقام توتفرنگی در شرایط گلخانههای منطقه جیرفت وکهنوج، پنجمین همایش ملی ایده های نو در کشاورزی، خوراسگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان.
 شادمهری، ف.،چالوی. و.، و صادقی. ح.، 1396. بررسی اثر زمان کاشت بر عملکرد و کیفیت میوه سه رقم توت­فرنگی (Fragaria × ananassa Duch) . پایان نامه کارشناسی ارشد علوم باغبانی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری.
صالح احمدی، س.د.، نیک خواه، ر.، خادمی، ر.،  نوریزدان، ه.ر.، 1393. بررسی عملکرد و صفات کمی و کیفی ارقام توت فرنگی در گلخانه ها آب و هوا در بوشهر. پایان نامه کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی، باغبانی. دانشگاه فارسی خلیج فارس، بوشهر.
عرب تاژاندره ، ا.، اسماعیلی، ا.، رضایی نژاد، ا.ح.، کرمی، ف.، و ابراهیمی، س.، 1394. بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی 20 رقم توت فرنگی در آب و هوای کردستان. ششمین کنگره یافته های تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج.
قادری، ن.، سی و سه مرده، ع.، 1392. اثر تنش آب در برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی در سه رقم توت فرنگی. مجله علوم باغبانی، 44 (2): 129-136.
منیعی، ح.،  1385. توت فرنگی. انتشار موسسه دشت مشوش.
Bussell, W. T., Ennis, I. L., Triggs, C. M., and Pringle, G. J. 2005. Performance of new Californian strawberry cultivars in Auckland. Agronomy New Zealand 35: 33-37.
De Herralde, F., Savé, R., Aranda, X. and Biel, C. 2010. Grapevine Roots and Soil Environment: Growth, Distribution and Function. In: S. Delrot, H. Medrano, E. O. L. Bavaresco, S. Grando, (Eds), Methodologies and Results in Grapevine Research. (Pp.2-20.) Springer Science.
Ebrahimi, R., Souri, M. K., Ebrahimi, F. and Ahmadizadeh, M. 2012. Growth and yield of strawberries under different potassium concentrations of hydroponic system in three substrates. World Applied Sciences Journal 16: 1380 -1386.
Galletta, G. J. and Bringhurst, R. S. 1990. Strawberry Management. P 83-156, In: G.J. Galeta and D.G. Himelrick. (Eds) Small Fruit Crop Management, Prentice Hall, Englewood Cliffs, NJ, USA.
Jakson, D. and Looney, N. 1993. Temperate and subtropical fruit production. Lincoln University, New Zealand.
Jiajan, L, Yuhua, L., Guodong, D., Hanping, D. and Mingqin, D. 2005. A natural pentaploid strawberry genotype from the Changbai Mountain in northeast china. Horticultural Science 40: 1194-1195.
Malakouti, M. J., Moshiri, F., Ghaibi M. N. and Molavi, S. 2005. Optimum levels of nutrients in soils and some agronomic and horticultural crops (part 2: horticultural crops). Technical Bulletin No. 406. Sana Publication.
Mehraban, P. and Abdolzadeh, A. 2012. Effect of iron excess on the andioxidant activity and patterns of protein electrophoresis in Oryza sativa var. shafagh. Journal of Plant Production 19: 85-106.
Nankali, A., Karami, F. and Sarseifi, M. 2014. Evaluation of new strawberry cultivars for Iran. ActaHorticulture 1049: 423-430.
Ozuygur, M., Paydaş kargi, S. and Kafkas, E. 2006. Investigation on yield, fruit quality and plant characteristics of some local, european and american strawberry varieties and their hybrids. Agriculturae Conspectus Scientificus 71 (4):175-180.
Rice, R. P. J. 1990. Effects of cultivar and environmental interactions on runner production, fruit yield and harvest timing of strawberry in Zimbabwe. Acta Horticulture 279, 327-332.
Shaw, D. V. 1998. Strawberry plant named 'Gaviota'.
Southey, J. M. 1992. Root distribution of different grapevine rootstocks on a relatively saline soil. SouthAfrican Journal of Enology Vitic 13:1-9.
Trejo-Tellez, L. I. and Gomez-Merino, F. C. 2014. Nutrient management in strawberry. Effects on yield, quality and plant health. In book: Strawberries: Cultivation, Antioxidant Properties and Health Benefits, Chapter: 11. Publisher: Nova Science Publishers. P. 239-267.
Voth , V., Ana, S., Shaw, D. V., Brinhurst, R. S. 1994. Camarosa patent. USOOPP08708P
Ye, Q., Zhang, H., Wei, H., Zhang, Y., Wang, B., Xia, K., Huo, Z., Dai, Q. and Xu, K. 2007. Effects of nitrogen fertilizer on nitrogen use efficiency and yield of rice under different soil conditions. Front. Agriculture China 1: 30-36.
Zörba, C., Senbayramb, C. and Peiter, E. 2014. Potassium in agriculture, status and perspectives. Journal ofPlant Physiology 171: 656-669.