مطالعه میکروسکوپی روند لقاح و تشکیل میوه دو رقم زردآلوی محلول-پاشی شده با روی(Zn)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه شاهد تهران

2 علوم باغبانی، کشاورزی، شاهد، تهران، ایران

چکیده

مهم­ترین هدف برای تولید­کنندگان زردآلو دستیابی به عملکرد بالا است. مقدار عناصر غذایی موجود در گیاه و تغذیه آن، از عوامل تعیین‌کننده عملکرد گیاه می­باشند. روی نقش بسزایی در گرده­افشانی، تشکیل میوه و عملکرد درختان میوه دارد و از عوامل مهم جوانه‌زنی و رشد لوله گرده است. در این پژوهش اثر محلول­پاشی عنصر روی با غلظتهای صفر، 3000 و 5000 میلی‌گرم در لیتر بر جوانه‌های گل دو رقم بیگی و شاهرودی زرد­آلو بررسی شد. درصد جوانه‌زنی، رشد لوله گرده، تشکیل میوه اولیه و نهایی در تلاقی این دو رقم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد 5000 میلی‌گرم در لیتر سولفات روی بیشترین تأثیر را در میزان تشکیل میوه اولیه (32/35 درصد) و نهایی (61/10 درصد) داشت. کمترین درصد تشکیل میوه اولیه (41/20 درصد) و نهایی (3 درصد) مربوط به 3000 میلی‌گرم در لیتر سولفات روی بود. همچنین، نتایج نشان داد که اثر عنصر روی بر درصدجوانه­زنی در سطح کلاله و میزان نفوذ لوله‌های گرده در قسمت ابتدای خامه، میانه خامه و ورودیتخمدان در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. بیشترین درصد جوانه­زنی در غلظت 3000 میلی­گرم در لیتر سولفات روی با در صد جوانه‌زنی 91/63 درصد و کمترین درصد جوانه‌زنی با مقدار 39/51 درصد مربوط به شاهد بود. همچنین، 3000 میلی‌گرم در لیتر سولفات روی میزان نفوذ لوله‌های گرده در قسمت ابتدای خامه، میانه خامه وتخمدان را افزایش داد. درمجموع محلول‌پاشیعنصر روی باعث افزایش تشکیل میوه اولیه و نهایی و افزایش درصد جوانه‌زنی و نفوذ لولهگرده به سمت تخمدان شد.

کلیدواژه‌ها


ابراهیمی، ص.، رضایی ن‍ژاد، ع.، اسماعیلی، ا.، وکرمی، ف.، 1396.  تنوع ژنتیکی و وراثت‌پذیری ویژگی‌های مورفولوژیکی ارقام و ژنوتیپ‌های زردآلو در شرایط آب و هوایی سنندج،  فنآوری تولیدات گیاهی، شماره 1، صص32-17.
دژم پور، ج.، و گریگوریان، و.، 1383. اثرهای نوع دانه گرده روی برخی از ویژگی­های کمی و کیفی میوه زردآلو، مجله علوم و فنون باغبانی ایران، شماره 1، صص 10-1.
ر ضایی، ر، 1392. بررسی تأثیر چند محرک زیستی بر خصو صیات کمی و کیفی دو رقم سیب. اولین همایش ملی الکترونیکی مباحث نوین در علوم باغبانی، 28 و 29 آبان ماه، انجمن علمی مهندسی علوم باغبانی دانشگاه جهرم.
سیدکلایی، ف.، صادقی، ح.،  و مرادی، ح.، 1394.  اثر محلول‌پاشی نیتروژن، بور و روی بر میزان اکسین، تشکیل و ریزش میوه در پرتقال تامسون ناول (Citrus sinensis cv. Thomson navel)،  علوم باغبانی ایران،  شماره 3، صص 378-.367.
طلایی، ع.، بادمحمود، م.ط. و ملکوتی، م. ج.،1380. اثر محلول پاشی با نیتروژن، بور و روی بر کمیت و کیفیت میوه زیتون، مجله علوم کشاورزی ایران،شماره 4، صص736-727. 
ملکوتی، م.ج.، 1384. کشاورزی پایدار و افزایش عملکرد با بهینه سازی مصرف کود در ایران. تهران: انتشارات سنا.  
 مومن پور، ع.، ایمانی، ع.، و محمد خانی، ی.، 1397. بررسی اثر محلول پاشی برخی از کودهای تجاری بر عملکرد و ویژگی های میوه سیب رقم های ’فوجی‘ و ’دلبار استیوال ، نشریه پژوهش های تولید گیاهی، شماره 4، صص47-33.
   نکونام، ف.، فتاحی مقدم، م. ر.، و عبادی، ع.، 1391. بررسی عوامل محیطی موثر بر برخی از خصوصیات بیولوژیکی گل در چهار رقم زردآلوی ایرانی، علوم باغبانی ایران، شماره2، صص187-175.
 وزوائی، ع.، قادری، ن.، طلائی، ع.، و  بابالار، م.،1380. اثر محلول پاشی اسید بوریک و سولفات روی بر تشکیل میوه بادام، مجله علوم کشاورزی ایران، شماره 2، صص 384-377 .    
Ahmed, F.F., Darwish, O.H., Gobara, A.A., & Ali, A.H. (2002). Physiological studies on the effect of ascorbic and citric acids in combined with some micronutrients on “Flame Seedless” grape vines. Journal of Agricultural Research and Development, 22(1): 105-114.
Ahmad, M. & Abbdel, F.M. (1995). Effect of urea, some micronutrients and growth-regulatorsfoliar spray on the yield, fruit quality, and some vegetative characteristics of 'Washington Navel' organe trees. HortScience, 30, 774-780.
Alloway, B.J., 2008. Zinc in soils and crop nutrition. Brussels, Belgium: International Zinc Association.
Andreini, C. and Bertini, I., 2012. A bioinformatics view of zinc enzymes. Journal of Inorganic Biochemistry, 111, pp.150-156.
Aydemir, O., Ince, F. Bitki Besleme, Dicle Univ. EUitim Fak. Yay. No: 2, 1988.
Broadley, M.R., White, P.J., Hammond, J.P., Zelko, I. and Lux, A., 2007. Zinc in plants. New phytologist173(4), pp.677-702.
Bybordi, A. and Malakouti, M.J., 2005. Effects of foliar applications of nitrogen, boron and zinc on fruit setting and quality of almonds. In IV International Symposium on Pistachios and Almonds 726 (pp. 351-358).
Castr, J. & Sotomayor, C. (1997). The influence of boron and zinc sprays bloomtime on almond fruit set. Acta Horticulturae, 7, 402-405.
Petrișor, C., Asănică, A., Câmpeanu, G. and Bărbulescu, A., 2014. Impact of foliar fertilizer on physiological compounds in different apricot varieties. Scientific Papers-Series B, Horticulture, (58), pp.87-90.
Hacisefero ullari, Haydar, Ibrahim Gezer, Mehmet Musa Ozcan, and Bayram Murat Asma. 2007Post harvest chemical and physical mechanical properties of some apricot varieties cultivated in Turkey." Journal of Food Engineering. 79(1):364-73.
Hipps, N.A. and Davies, M.J., 2000, August. Effects of foliar zinc applications at different times in the growing season on tissue zinc concentrations, fruit set, yield and grade out of culinary apple trees. In IV International Symposium on Mineral Nutrition of Deciduous Fruit Crops 564 (pp. 145-151).
Imani, A., Barzegar, K., Piripireivatlou, S., and Masomi, S.H. (2011). Storage of apple pollen and in vitro germination. African Journal of Agricultural Research, 6(3): 624-629.
Kubitscheck U. 2017. Fluorescence microscopy: from principles to biological applications: John Wiley & Sons.
Nyomora AM, Brown PH, Freeman M. Fall foliar-applied boron increases tissue boron concentration and nut set of almond. Journal of the American Society for Horticultural Science. 1997 May 1; 122(3):405-10.
Qin, X. (1996). Foliar sprays of B, Zn, and Mg and their effects on fruit production and quality of Jincheng organ. Journal of South west Agricultural University, 18(1), 40-45.
Radunić M, Jazbec A, Ercisli S, Čmelik Z, Ban SG. 2017. Pollen-pistil interaction influence on the fruit set of sweet cherry. Scientia Horticulturae 224:358-366.
Saadati, S., Moallemi, N., Mortazavi, S.M.H. and Seyyednejad, S.M., 2016. Foliar Applications of Zinc and Boron on Fruit Set and Some Fruit Quality of Olive. Vegetos-An International Journal of Plant Research, 29(2), pp.53-5           Sanchez, E.E. and Righetti, T.L., 2001, September. Misleading zinc deficiency diagnoses in pome fruit and inappropriate use of foliar zinc sprays. In International Symposium on Foliar Nutrition of Perennial Fruit Plants 594 (pp. 363-368).
Sharafi, Y. 2019. Effects of zinc on pollen gamete penetration to pistils in some apple crosses assessed by fluorescence microscopy. Caryologia. DOI: 10.13128/cayologia-258.
Sharafi, y., karimi, M., and Ghorbanifar, M. 2010. Study of pollen tub cross-compatibility and fruit set in some almond genotypes. Afric, J. Plant Scien. 4:134-137.
Sotomayor, C., H. Silva, and J. Castro. 2000; Effectiveness of boron and zinc foliar sprays on fruit setting of two Almond cultivars. Acta Hort. 591: 129-132.
Taheri, M. (2009). Investigation of the effect of foliar nitrogen, boron and zinc on fruit set and some quantitative and qualitative properties of yellow local varieties ofolive. M.Sc. Thesis, Tehran University, Agricultur College. 145. ( in Farsi)
Takebayashi, N., Brewer, P.B., Newbigin, E.D. and Uyenoyama, M.K., 2003. Patterns of variation within self-incompatibility loci. Molecular Biology and Evolution, 20(11), pp.1778-1794.
Usenik, V. and Stampar, F., 2001, September. Effect of foliar application of zinc plus boron on sweet cherry fruit set and yield. In International Symposium on Foliar Nutrition of Perennial Fruit Plants 594 (pp. 245-249).
Yogaratnam, N. and Greenham, D.W.P., 1982. The application of foliar sprays containing nitrogen, magnesium, zinc and boron to apple trees. I. Effects on fruit set and cropping. Journal of Horticultural Science, 57(2), pp.151-158.