@article { author = {Kaab Omeir, Mahdi and Jafari, Azam and Roosta, Hamidreza and Shirmardi, Mostafa}, title = {Effect of nutrition of fish farm effluent on basil and purslane production}, journal = {Horticultural Plants Nutrition}, volume = {2}, number = {2}, pages = {34-46}, year = {2020}, publisher = {Shahed University}, issn = {2645-4084}, eissn = {2645-4084}, doi = {10.22070/hpn.2020.4898.1053}, abstract = {In this research, the effect of irrigation with fish farm effluent on the growth characteristics of basil and purslane was investigated. This experiment was conducted in a randomized complete block design with three irrigation water treatment (1-river water, 2- fish farm effluent water and 3- the mixture of 50% river water and 50% fish farm water (V/V)) and three replications on two valuable medicinal plants (basil and purslane) in Shoush (Khuzestan province). The results showed that irrigation treatment with fish farm effluent had a significant effect on increasing of measured traits, especially fresh and dry weight of shoot and root, and the uptake of nitrogen, phosphorus, and potassium and even in mixed treatment of river and fish farm effluent water, also showed a significant increase in morphological traits compared to river water treatment. The amount of nitrogen uptake by irrigation with fish pool water was 407.77% and 482.2%, respectively, in basil and purslane. According to the results, the edible portion of these vegetables including leaves and shoots increased by irrigation by the fish farm effluent and without any supplementary fertilizer. Because the pool water was rich in nutrients that could supply the plant's growing needs, therefore, it is advisable to use the fish pool effluent to grow basil and purslane and for other leafy vegetables more research is needed.}, keywords = {element uptake,morphological traits,Ocimum basilicum,Portulaca oleracea,water crisis}, title_fa = {تاثیر عناصر غذایی آب خروجی استخر پرورش ماهی بر عملکرد ریحان و خرفه}, abstract_fa = {در این پژوهش تاثیر آبیاری با پساب استخر پرورش ماهی بر مشخصه‌های رشدی گیاهان ریحان و خرفه بررسی شد. این آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تیمار آب آبیاری (1-آب رودخانه،2- آب استخر ماهی و 3- مخلوط 50 درصد آب رودخانه و 50 درصد آب استخر) و سه تکرار روی دو گیاه ارزشمند دارویی (ریحان و خرفه) در شهرستان شوش (استان خوزستان) اجرا شد. نتایج نشان داد که تیمار آبیاری با پساب استخر ماهی بر افزایش صفات اندازه‌گیری شده به‌ویژه وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه و مقدار جذب عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم در ریحان و خرفه تاثیر معناداری داشت و حتی در تیمار مخلوط آب رودخانه و استخر ماهی نیز، افزایش معنی‌داری نسبت به تیمار آب رودخانه مشاهده شد. مقدار جذب نیتروژن در اثر آبیاری با پساب ماهی به ترتیب 7/407 و 2/482 درصد در ریحان و خرفه افزایش معنادار داشت. براساس نتایج این پژوهش بخش خوراکی این سبزیجات شامل برگ و ساقه با آبیاری بوسیله پساب استخر پرورش ماهی و بدون افزودن کود اضافی، افزایش یافت. همچنین از آنجا که آب استخر عناصر غذایی دارد که می‌تواند نیازهای رشدی گیاه را تامین کند بنابراین استفاده از آب خروجی از استخر پرورش ماهی در کشت سبزیجات ریحان و خرفه قابل توصیه بوده و برای سایر سبزیجات نیاز به بررسی‌های بیشتر است.}, keywords_fa = {بحران آب,جذب عناصر,صفات مورفولوژیک,Ocimum basilicum,Portulaca oleracea}, url = {https://hpn.shahed.ac.ir/article_1097.html}, eprint = {https://hpn.shahed.ac.ir/article_1097_1c8698c270b52b6fe26619701d9a59c1.pdf} }