@article { author = {Zare, A.A. and Malakouti, M.J. and بهرامی, حسینعلی and Sefidkon, F.}, title = {Effect of Balanced Fertilization, Bio fertilizers on the Yield and Chemical Compound Characteristics of Lemon Verbena (Lippia citriodora)}, journal = {Horticultural Plants Nutrition}, volume = {1}, number = {1}, pages = {29-40}, year = {2018}, publisher = {Shahed University}, issn = {2645-4084}, eissn = {2645-4084}, doi = {10.22070/hpn.2018.452}, abstract = {In this experiment, six treatments were performed in a completely randomized block design and in three replications as follows: T1 = control (no fertilization); T2 = fertilization based on farmers conventional fertilizer use (NP); T3 = balanced fertilization (fertilizer recommendation on the basis of soil test); T4= T1+ bio- fertilizer; T5 = T2+ bio-fertilizer and T6= T3+ bio-fertilizer. Samples were taken at two- time intervals. The samples were weighed in dry content. Meanwhile, essential oil extractions were measured by Clevenger Instrument and total antioxidant extracted by DPPH method. Subsequently, data were analyzed by SAS software. The differences were shown significant at 5 percent statistical level. Average yield of dry leave weight and essential oil in two harvest in control treatment were 664 and 7.15 kgha-1, respectively, these values in the best treatment were 1261 and 19.97 kgha-1, respectively. The treatment of balanced fertilization + bio-fertilizer compared with other treatments has the highest amount of antioxidant properties in both harvest. Also, the highest concentration of potassium, iron, zinc and manganese in edible organs (Leaves) in both the yields was found in balanced fertilization + bio-fertilizer. Also results analysis of essential oil showed that percent of citral (neral+geranial) in essential oil in control treatment were 40.52, these value in the T6 treatment wrer52.27.}, keywords = {balanced fertilization,fertilization based on farmers conventional fertilizer use,Essential oil,antioxidant}, title_fa = {تاثیر مصرف متعادل کود برویژگی های کمی و کیفی گیاه دارویی به لیمو ((Lippia citriodora}, abstract_fa = {این پژوهش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با شش تیمار و سه تکرار به شرح: T1: بدون کوددهی (شاهد)، T2: کوددهی بر اساس عرف زارع (کوددهی سنتی)، T3: کوددهی بر اساس مصرف متعادل کود ، T4: کود زیستی، T5: تیمار دوم + کود زیستی وT6 : تیمار سوم + کود زیستی در دو برداشت در گلخانه دانشگاه تربیت مدرس صورت گرفت. بین تیمارها از لحاظ کلیه پارامترها در سطح پنج درصد اختلاف معنی‌دار وجود داشت. میانگین عملکرد برگ خشک و اسانس دو برداشت در تیمار شاهد به ترتیب (664 و 7.15 کیلوگرم در هکتار) و در تیمار مصرف متعادل کود + کود زیستی (1261 و 19.97 کیلوگرم در هکتار) کمترین و بیشترین مقدار به دست آمدند. تیمار مصرف متعادل کود+ کود زیستی نسبت به سایر تیمارها دارای بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی در هر دو برداشت بود. بیشترین غلظت پتاسیم، آهن، روی و منگنز برگ در تیمار مصرف متعادل کود + کود زیستی بدست آمد. مجموع ترکیبات اصلی ژرانیال و نرال تیمارهای شاهد و مصرف متعادل کود + کود زیستی به ترتیب بامقادیر 40.52 درصد و 52.27 درصد، کم‌ترین و بیشترین میزان بدست آمدند. با عنایت به نتایج مصرف متعادل کود همراه با کود زیستی در مزارع گیاهان دارویی توصیه می‌گردد.}, keywords_fa = {مصرف متعادل کود,کوددهی سنتی,اسانس,آنتی اکسیدان}, url = {https://hpn.shahed.ac.ir/article_452.html}, eprint = {https://hpn.shahed.ac.ir/article_452_f89bd4021ad53962742d12c830d7114a.pdf} }